Lifestyle

Pet jednostavnih načina kako da izbegnete magljenje naočara tokom nošenja zaštitne maske

Pet jednostavnih načina kako da izbegnete magljenje naočara tokom nošenja zaštitne maske

story

Ukoliko još uvek niste našli način kako da sprečiti maljenje naočara prilikom nošenja zaštitne maske, evo nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da rešite ovaj problem

 

Kako bismo zaštitili sebe i druge od koronavirusa, prinuđeni smo da nosimo zaštitne maske. A kako stvari stoje, nosićemo ih još neko vreme.

Nije jednostavno, a situacija je još teža osobama koji nose naočare.

Magljenje naočara kada nosimo masku posledica je toplog dana koji izlazi kroz gornju ivicu maske, uz vrhove obraza. Kada se vrući vazduh spusti na hladna sočiva, stvara se kondenzacija na površini i magla, a hladno vreme pogoršava situaciju...

Međutim, postoji nekoliko trikova za rešavanje ovog problema. Njih, pre svega koristi veliki broj zdravstvenih radnika kojima je to i pre pandemije bio svakodnevni izazov.

NE PROPUSTITE DA PROČITATE:
Hoće li biti drugog talasa koronavirusa i koliko će loš biti? Evo šta kažu stručnjaci

Ali, moraćete da pronađete način koji vama najviše odgovara.

Ukoliko do sada niste našli rešenje kako da sprečite magljenje naočara tokom nošenja zaštitne maske, evo nekoliko saveta:

Prilagodite masku licu

Zategnite petlje oko ušiju tako da maska čvrsto prijanja na lice. Iskoristite medicinsku vrpcu ili lepljivi zavoj kako bi se sprečilo da vazduh ide na gore. Lakši način za svakodnevno nošenje maski je da upotrebite težinu naočara kako biste blokirali vazduh. Povucite masku preko nosa što je više moguće (proverite da je i dalje ispod brade) i ostavite da naočare ostanu iznad maske. Ovaj metod, ipak, zavisi od oblika i stila naočara.

Usmerite dah nadole

Možete da pokušate da usmerite dah nadole. Na taj način ćete smanjiti količinu vazduha koji je usmeren ka naočarima. To nije lako i nije savršen način. Može biti veoma neugodno i stresno za mišiće vilice. Zbog toga može povremeno da se kombinuje sa drugim načinima.

Pročitajte i: Produžite sebi život: Tehnika pravilnog disanja

Sapun i voda

Neposredno pre stavljanja maske operite naočare. Koristite sapun i vodu i istresite kapljice sa naočara. Pokušajte da ih ostavite da se osuše na vazduhu, a ne da ih brišete. Cilj je da na naočarima ostane tanak, nevidljivi sloj sapuna. To će sprečiti nakupljanje vlage na sočivima. Još jedan proizvod kojim ćete postići sličan efekat je pena za brijanje.

Probajte i druge kućne hemikalije

Popularni su šampon za bebe, pasta za zube ili krema za brijanje. Glavni izazov je staviti dovoljno supstance da zaustavi zamagljivanje, ali ne toliko da zamute stakla.

Pročitajte: Predstavljamo jednostavan način kako sami da napravite sredstvo za dezinfekciju ruku

Sredstva protiv magljenja

Možete kupiti komercijalne proizvode koji se koriste protiv magljenja stakala u vidu maramica ili spreja. Efekat će sigurno biti druži od sapuna ili pene za brijanje. Problem je što je to skuplja varijanta, a neka sredstva mogu izazvati i iritaciju očiju, pa bi trebalo biti oprezan.

Pročitajte i: Kako preživeti izolaciju i izbeći tenzije u porodici?

Komentari (0)

Loading