Lifestyle

Maske su nam ovih dana preko potrebne ali kako sačuvati kožu lica

Maske su neophodne ali kako sačuvati kožu lica. Dugo nošenje zaštitne maske za lice mogu izazvati brojne probleme od upaljenog epidermisa, preko crvenila, do stvaranja akni.

Maske su nam ovih dana preko potrebne ali kako sačuvati kožu lica

Predlažemo vam ključne korake koji vas mogu zaštititi od toga ili ublažiti već postojeće poteškoće...

Svi koji zaštitnu masku tokom dana nose po nekoliko sati, susreću se s brojnim problemima kože zbog toga. Koža koja je iritirana, neretko crvena i vrlo suva zbog nošenja zaštitne maske, često se može osuti, što stvara još veći problem. Veoma je važno uvek nositi masku u situacijama koje to zahtevaju jer nam to može pomoći u usporavanju širenje virusa, ali bitno je da znamo kako da se nosimo s brojnim problemima koji se na dermisu zbog toga mogu stvoriti.

Kako sačuvati kožu lica - Ugrožena grupa

Posebno su ugroženi oni koji i inače pate od akni ili problema poput rozacee. Kod njih se javlja pojačana iritacija kože, od upale s crvenim osipom do sitnih ili krupnih akni, a neretko i ljuštenja epidermisa. Kad se spoje zarobljeni dah, znoj i sebum ispod maske, nastane vruće i vlažno okruženje, što dovodi do još većeg rizika od iritacije. Stručnjaci u kozmetici, a pre svega dermatolozi, smatraju da možete napraviti nekoliko koraka kako biste održali kožu zdravom, čistom i zaštićenom.

Trend koji je pokorio svet: Evo kako poznate dame nose maske za lice!

Photo by Griffin Wooldridge from Pexels

 

Čišćenje kože

Kad skinete zaštitnu masku, važno je očistiti kožu kako biste odstranili ostatke znoja i svega što se tokom dana nakupljalo na tom delu lica. Stručnjaci savetuju da se koriste nežna sredstva za čišćenje koja neće povećati isušivanje kože. Bez obzira na to koje sredstvo za čišćenje koristite, obavezno koristite mlaku, a ne vruću vodu, jer je gruba prema koži i može dodatno ugroziti njenu zaštitnu barijeru.

Kako sačuvati kožu lica - Nega dermisa i jačanje zaštitne barijere

Stalno trljanje i trenje svakodnevnom upotrebom zaštitne maske može da ugrozi zaštitnu barijeru naše kože, što rezultira suvoćom, ljuštenjem, pojavom akni i crvenilom. Bez obzira na vaš tip kože, dermatolozi preporučuju da posle čišćenja lica nanesete hidratantnu kremu koja sadrži sastojke koji su važni za borbu protiv suvoće i iritacije. Ceramidi su prirodna komponenta naše kože, a u kremi će nadopuniti zaštitnu barijeru kože. Hijaluronska kiselina dermisu pruža hidrataciju, dok nijacin-amid, poznat i kao vitamin B3, umiruje kožu i smanjuje crvenilo. Probiotici i prirodna ulja takođe mogu da pomognu kod umirivanja i zaceljivanja dermisa.

Pet jednostavnih načina kako da izbegnete magljenje naočara tokom nošenja zaštitne maske

Photo by Anna Shvets from Pexels

 

Zaštita za laku noć

Onima koji zaštitnu masku nose i po nekoliko sati dnevno, na licu mogu da se pojave posebno jako iziritirani delovi kože. U tom slučaju preporučuje se nanošenje masti ili vazelina s cinkovim oksidom ili dimetikonom za dodatnu zaštitu nakon hidratacije. Takav proizvod može da se koristiti i pre stavljanja zaštitne maske, kako bi se u budućnosti smanjio nastanak oštećenja. Ako imate masnu kožu i na njoj akne, odnosno, ako su vam se pojavile na delu lica ispod maske, ulje čajevca ili esencijalno ulje lavande mogu da pomognu u suzbijanju problema. 

Komentari (0)

Loading