Bogata božićna trpeza ne može da prođe bez slanih ukusnih senzacija, zato vam u nastavku donosimo dva recepta za slane štapiće meke kao duša...
Sastojci:
1 margarin
500 grama brašna
2 cela jajeta
1 pakla svežeg kvasca
5 kasika mlakog mleka
2-3 kašičice šećera
Priprema:
U posudu sipati mlako mleko i pomešati sa izdrobljenim kvascem, šećerom i prstohvatom soli. Ostaviti nekoliko minuta da kvasac nadođe. Sve to pomešati sa pripremljenim brašnom i jajima i umesiti glatko testo.
Testo razvući „na prst” ili 1 cm debljine i iseći na štanglice, premazati umućenim žumancetom i posuti sa susamom ili sa krupnom soli. Ređati u namasćenu tepsiju i peći na 180 stepeni dok ne porumene.
Umesto pečenja i mrsnih obroka: Hranljivo voće na trpezi
porosolka / iStock / Getty Images Plus via Getty
Slani štapići koje možete praviti i bez kvasca, samo s praškom za pecivo
Sastojci:
1 margarin
600gr brašna
prašak za pecivo
3 kašike pavlake
2 žumanceta
1 belance
soli po ukusu
Priprema:
Pomešati 1 margarin sa 3 kašike pavlake, tome dodati 2 žumanceta i 1 belance, posoliti po ukusu, zatim tome dodati 600 grama brašna, prašak za pecivo i zamesiti glatko testo.
Testo razviti na 1 cm debljine. Iseći na štanglice premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Ređati u tepsiju i peći na 180 stepeni dok ne porumene.
Po zelji možete u testo dodati malo susama, a umesto štanglica možete formirati perece.
Komentari (0)