
Idealni za božićno posluženje: Slani štapići sa susamom u dve varijante
Slani štapići za božićno posluženje idelani su da servirate za užinu ili uz porodićno druženje. Meki su kao duša...

Bogata božićna trpeza ne može da prođe bez slanih ukusnih senzacija, zato vam u nastavku donosimo dva recepta za slane štapiće meke kao duša...
Sastojci:
1 margarin
500 grama brašna
2 cela jajeta
1 pakla svežeg kvasca
5 kasika mlakog mleka
2-3 kašičice šećera
Priprema:
U posudu sipati mlako mleko i pomešati sa izdrobljenim kvascem, šećerom i prstohvatom soli. Ostaviti nekoliko minuta da kvasac nadođe. Sve to pomešati sa pripremljenim brašnom i jajima i umesiti glatko testo.
Testo razvući „na prst” ili 1 cm debljine i iseći na štanglice, premazati umućenim žumancetom i posuti sa susamom ili sa krupnom soli. Ređati u namasćenu tepsiju i peći na 180 stepeni dok ne porumene.
Umesto pečenja i mrsnih obroka: Hranljivo voće na trpezi
porosolka / iStock / Getty Images Plus via Getty
Slani štapići koje možete praviti i bez kvasca, samo s praškom za pecivo
Sastojci:
1 margarin
600gr brašna
prašak za pecivo
3 kašike pavlake
2 žumanceta
1 belance
soli po ukusu
Priprema:
Pomešati 1 margarin sa 3 kašike pavlake, tome dodati 2 žumanceta i 1 belance, posoliti po ukusu, zatim tome dodati 600 grama brašna, prašak za pecivo i zamesiti glatko testo.
Testo razviti na 1 cm debljine. Iseći na štanglice premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Ređati u tepsiju i peći na 180 stepeni dok ne porumene.
Po zelji možete u testo dodati malo susama, a umesto štanglica možete formirati perece.
Komentari (0)