Lifestyle

NIS uz zdravstvene ustanove i buduće roditelje: Da se nove nade rode

Zajedno uvek možemo više. Ova maksima posebno važi kada je reč o značajnim društvenim izazovima, a jedno od najvažnijih takvih pitanja je potomstvo

NIS uz zdravstvene ustanove i buduće roditelje: Da se nove nade rode
Negativan prirodni priraštaj postaje sve veći problem u gotovo celoj Evropi, pa ni naša zemlja nije izuzetak. Ovaj izazov dodatno složenim čini podatak da se sve veći broj ljudi suočava sa problemom steriliteta. Procenjuje se da će se do 2025. godine oko 10 miliona parova boriti za potomstvo.
 
Isti izazovi muče i pojedine parove u našoj zemlji. Kako bi rešila ovaj problem i dala podršku povećanju nataliteta Vlada Srbije je u julu usvojila uredbu kojom se omogućava vantelesna oplodnja za žene do 45 godina starosti o trošku države. Ovim aktom je starosna granica sa pređašnjih 43, pomerena za još dve godine, čime se povećava obuhvat parova koji mogu ući u proceduru.
 

Promo

 
 
 

Imajući u vidu da je problem negativnog prirodnog priraštaja jedno od najaktuelnijih pitanja u našoj zemlji, te da se sve veći broj parova suočava sa problemom steriliteta, kompanija NIS odlučila je da na konkursu u okviru ovogodišnjeg ciklusa programa „Zajednici zajedno“, sredstva nameni očuvanju reproduktivnog zdravlja i podsticaju rađanja.
 
 
Pod sloganom „Da se nove nade rode“ biće sprovedena 22 projekta u vrednosti od 118,5 miliona dinara. Projekti su izabrani na konkursu programa „Zajednici zajedno“, a usmereni su na opremanje zdravstvenih ustanova na svim nivoima zdravstvene zaštite koje se bave reproduktivnim zdravljem u cilju blagovremene dijagnostike i lečenja što direktno doprinosi povećanju nataliteta. Pored toga, podršku će dobiti i nekoliko lokalnih samouprava u cilju realizacije javnih poziva za sufinansiranje troškova parovima u procesu vantelesne oplodnje.
 

Oprema koja će biti nabavljena u sklopu odabranih projekata zadovoljava najviše tehnološke standarde u oblasti specijalizovane medicinske opreme, a biće obezbeđeni ultrazvučni aparati, CTG aparati, oprema za embriološke laboratorije, oprema za hirurške intervencije, ginekološki stolovi i stolice namenjene i osobama sa invaliditetom, kao i inkubatori za novorođene bebe.
 

Promo

 

Projekti će biti realizovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Pančevu, Požarevcu, Kikindi, Zrenjaninu, Kanjiži, Srbobranu, Žitištu, Novom Bečeju i Velikom Gradištu. Rezultati konkursa objavljeni su na veb stranici https://www.nis.rs/rezultati-zajednici-zajedno-2022/, kao i na sajtovima gradova i opština učesnica u programu „Zajednici zajedno“. Putem ovog programa kompanija NIS je u bolji život naših sugrađana uložila više od 1,5 milijardi dinara od 2009. godine.
 
 
U NIS-u navode da će i u budućnosti nastaviti da podržavaju zajednicu, a da je tajna uspeha programa „Zajednici zajedno“ u spremnosti kompanije da odgovori na najaktuelnije potrebe partnera širom Srbije i time doprinese napretku i budućnost cele zemlje.
 

Komentari (0)

Loading