Lifestyle

Jubilarna godina programa „Energija znanja“: NIS deset godina uz mlade talente Srbije

U prethodnih deset godina promenilo se mnogo toga, život se ubrzava, navike se menjaju, tehnologija se razvija, ali ono što ostaje isto jeste značaj obrazovanja za budućnost

Jubilarna godina programa „Energija znanja“: NIS deset godina uz mlade talente Srbije

Baš pre deset godina, kompanija NIS je pokrenula program „Energija znanja“ u okviru kojeg poboljšava uslove za školovanje mladih talenata i pruža im šansu za razvoj i usavršavanje.

Tokom deset godina postojanja programa „Energija znanja“, ostvarena je saradnja sa četiri univerziteta u Srbiji i regionu, sedam univerziteta u Ruskoj Federaciji, više od trideset fakulteta, četiri stručna naučna društva i deset različitih naučnih institucija. Stipendirano je više od 130 studenata od kojih je više od 60 već zaposleno u kompaniji. Unapređen je nastavni plan i program, prilagođeni su studijski programi potrebama tržišta rada,
renovirano je i opremljeno više od 60 učionica, kabineta i laboratorija na fakultetima i u školama širom Srbije.

Programom „Energija znanja“ obuhvaćene su i brojne škole u našoj zemlji. U skladu sa potrebama za budućim kadrovima u naftnoj industriji, inicirana je i podržana ponovna akreditacija obrazovnog profila „Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa“ u Tehničkoj školi Zrenjanin, kao i akreditacija tri obrazovna profila u pančevačkim školama: Tehničkoj školi „23. maj“, Mašinskoj školi „Pančevo“ i Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“. U ovim školama opremljeni su i kabineti laboratorijskom ili računarskom opremom.

Promo

 

Takođe, NIS kroz saradnju sa Društvom matematičara, Društvom fizičara i Srpskim hemijskim društvom podržava učenike koji učestvuju na nacionalnim i međunarodnim olimpijadama iz matematike, fizike i hemije.

Zbog svog doprinosa razvoju obrazovanja, NIS je od 2016. godine nosilac „Svetosavske nagrade“ koju dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije i to je ujedno bio prvi put da jedna kompanija dobije ovo značajno priznanje.

U NIS-u navode da im nagrade i uspesi učenika i studenata koje podržavaju predstavljaju dodatan podstrek da nastave sa intenzivnim ulaganjima u mlade i u obrazovne institucije.

Komentari (0)

Loading