Lifestyle

Doktorka Milica Rajović upozorava: Koža pamti i nekoliko decenija

Doktorka Milica Rajović upozorava na simptome melanoma

Doktorka Milica Rajović upozorava: Koža pamti i nekoliko decenija

Privatna Arhiva

U Srbiji se svake godine otkrije oko 700 novih slučajeva melanoma, a učestalost raste 15 do 20 odsto na svakih pet godina. Prema podacima Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, Srbija je po smrtnosti od ovog tumora čak na drugom mestu u Evropi, odmah iza Mađarske.

Kada se otkrije u početnoj fazi, ovaj rak je izlečiv, i to jednostavnom hirurškom intervencijom u lokalnoj anesteziji koja traje svega 15 minuta. Nažalost, mnogi se lekaru jave tek u kasnijem stadijumu kada je lečenje komplikovanije, a ishod neizvesniji.

Pročitajte: Krema za sunčanje - Zlatna pravila za zdravu kožu!

Kako možemo da prepoznamo melanom, odnosno da li baš svaka promena boje, oblika i veličine mladeža treba da bude upozorenje da dođemo na lekarski pregled, govori dr Milica Rajović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije sa Vojnomedicinske akademije:

– Koža je jedini organ vidljiv golim okom, mada postoje delovi tela koje osoba ne može sama da pregleda (leđa, gluteusi, poglavina, kosmati deo, zadnja strana vrata). Zato često dolaze pacijenti i kažu: ‘Nisam znao da imam takav mladež jer ga nikad nisam video, ali ga je video član porodice (ili maser, kozmetičar, frizer…)’.

Pročitajte: Bolest skinula osmeh sa lica Morane Mamić - U jednom trenutku sve je stalo

Svaka promena na koži koja menja oblik, veličinu, boju ili se čak „niotkuda” pojavila zahteva pregled dermatologa, odnosno, pregled dermoskopom, aparatom kojim se vidi mnogo bolje nego kliničkim pregledom.

Da li se melanomi javljaju češće kod muškaraca ili žena i na kom mestu na telu najčešće?

– Prema našem istraživanju, melanom se češće javlja kod muškaraca i to na koži trupa. Kod žena se najčešće javlja na donjim ekstremitetima.

Čini se da nismo dovoljno informisani i da ne obraćamo dovoljno pažnje na promene na koži. Kako povećati svest o važnosti preventivnih pregleda i koliko oni treba da budu učestali?

– U pravu ste da stanovništvo ne obraća dovoljno pažnje na promene na koži, tako da se mi zalažemo da se na nivou primarne zdravstvene zaštite, znači u domovima zdravlja, pacijentima ukaže na rizik od pojave malignih promena na koži i savetuju redovni godišnji pregledi kože.

Trudimo se da pregledi kože postanu stvar medicinske kulture i da se obavljaju jednom godišnje. Zato postoje škole melanoma i Udruženje pacijenata obolelih od melanoma, koje značajno radi na savetovanju i informisanju stanovništva.

Privatna Arhiva

 

 

U Evropi i Severnoj Americi u porastu su melanom i drugi oblici raka kože. Da li je razlog tome samo izlaganje suncu ili postoje i drugi faktori?

– Najveći faktor rizika je izlaganje UV zračenju (sunčanje bez zaštitnih faktora i solarijumi), kao i opekotine od sunca u dečjem uzrastu, jer koža „pamti” i nakon nekoliko decenija postoji rizik od pojave melanoma. Nasledni faktor igra značajnu ulogu pa se savetuje da se potomstvo pacijenata obolelih od melanoma obavezno redovno kontroliše i maksimalno štiti od sunca.

Koja medicinska procedura prethodi dobijanju precizne dijagnoze?

– Svaku sumnjivu promenu treba hirurški ukloniti i poslati na patohistološku analizu. Kada se patolog izjasni o prirodi promene, imamo definitivnu dijagnozu i donosimo odluku o daljem lečenju/kontrolama.

Kakva je uloga plastičnog hirurga u lečenju melanoma?

– Od prve operacije sumnjive promene na koži, pa sve do stadijuma kada hirurško lečenje nije indikovano, hirurg plastičar je uključen u dijagnostiku, lečenje i kontrole pacijenata obolelih od melanoma. Hirurg plastičar je sastavni deo multidisciplinarnog tima koji se sastoji od dermatologa, medikalnog onkologa, radioterapeuta, radiologa, maksilofacijalnog hirurga i patologa.

unsplash

 

 

 

U početnoj fazi, dok još nije došlo do širenja, melanom može da se ukloni za 15 minuta. Koliko je veličina melanoma važna za samu dijagnozu i dalji tok lečenja?

– Tako je, svaka hirurška intervencija koja podrazumeva ekscizionu biopsiju u proseku traje petnaestak minuta u uslovima lokalne infiltracione anestezije. Veličina melanoma nije od posebne važnosti, ali je važna debljina. Što je melanom „tanji” od milimetra, to je prognoza bolja i lečenje jednostavnije.

Kakve su prognoze za recidiv bolesti?

– Prognoze zavise od mnogobrojnih parametara primarnog melanoma, kao i metastaza koje se najčešće javljaju u limfnim čvorovima. Zbog toga su neophodne redovne kontrole na tri meseca kako bismo recidiv uočili na vreme i odmah reagovali.

Koliko vremena je potrebno da ožiljak zaraste i da li je moguće njegovo potpuno uklanjanje?

– Svaki ožiljak „zarasta” 12 meseci i to je ono što ne vidimo spolja. Ožiljak koji vidimo spolja menja boju i oblik kroz vreme, u zavisnosti od dela tela. Na primer, ožiljci na licu su skoro neupadljivi dok su ožiljci na dekolteu ili leđima često veoma ružni. Potpuno uklanjanje ožiljka je nemoguće, ali postoje razni tretmani protiv ožiljaka kojima se smanjuje njihova upadljivost.

Privatna Arhiva

 

 

Hirurgija je zlatni standard u lečenju, a od 2011. godine uvedene su i inovativne terapije – imunoterapija i ciljana terapija. Da li je genetski profil pacijenta presudan za ove vrste terapija?

– Na svu sreću, pojavile su se inovativne terapije i značajno doprinele izlečenju ovih pacijenata, kao i produžavanju preživljavanja. Genetski profil samog tumora je značajan za određivanje pojedinih terapija koje se trenutno koriste u lečenju.

U kom pravcu očekujete da će se razvijati lečenje melanoma?

– Očekujem i želim da lečenje ide u pravcu kombinacije hirurškog lečenja sa inovativnom terapijom. Borimo se da terapija postane dostupna svim pacijentima u svim kliničkim stadijumima.

Izvor: Story.rs/ Marija Milenković

Komentari (0)

Loading