Horoskop za 3. novembar: Rakovi pod naletom emocija, Škorpijama stiže ponuda koja se ne odbija
02/11/2025
1h
Horoskop za 3. novembar 2025. godine
Autor: Andrea Netović | 05/01/2024
Franzi Meyer-7ARN514bTuA-Unsplash
Po tradiciji Božićna česnica, tačnije njena priprema i dekorisanje delo je domaćice porodice.
S obzirom na to da se običaji razlikuju od mesta do mesta i priprema česnice u nekim krajevima rezervisana je za Badnje veče, dok se kod drugih ona sprema rano ujutru na dan Božića pre nego što se ostali ukućani probude.
Tada domaćica meša neophodne sastojke, mesi testo, polaže ga u vatrostalnu posudu, dekoriše pletenicama, krstićima, srcima i drugim simbolima blagostanja, mira, zdravlja i sreće, naravno po želji, a potom u nju nežno skriva zlatnik ili prethodno opranu paru.
Pexels
Zbog svega nabrojanog dugo se verovalo da božićna česnica mora da se sastoji od belog brašna, dosta jaja, mleka, ulja, međutim, postoji i drugi način pripreme.
louise-lyshoj-WHJTaLqonkU-unsplash
Ako ne volite ili pak ne jedete belo brašno, vegan ste pa ne konzumirate ni životinjske proizvode, istovremeno vodite računa o ishrani pa ulje izbegavate, mi vam predstavljamo način kako da pripremite mekanu česnicu bez gore navedenih sastojaka.
Sastojci:
- 2 šolje speltinog brašna (količinu povećavate u odnosu na broj ukućana)
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice soli
- kašika maslaca
- voda
Priprema:
U veću posudu sipajte prvo suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro izmešajte da se smesa izjednači. Potom kašiku maslaca rastopite u mikrotalasnoj, količinu jednaku nadvišenoj kašiki stavite u šolju i na minut i po ostavite u mikrotalasnoj pećnici. Kada se maslac rastopio, dodajte ga u brašno i blago izmešajte koliko može, za sam kraj dodajte vodu i mešajte sve dok se ne dobije smesa kao za mafine, malo gušća od smese za palačinke.
wesual-click-rsWZ-P9FbQ4-unsplash
Papir za pečenje rasporedite u vatrostalnu posudu, gledajte da bude uža a dublja, sipajte dobijenu smesu, a potom dodajte prethodno opranu paru. Gurnite je što dublje.
Za sam kraj stavite u rernu da se peče na 180 stepeni. Rernu uključite par minuta ranije. Nakon 25 minuta dobićete predivnu, mekanu i zdravu božićnu česnicu, koju će vaši ukućani obožavati.
Horoskop za 3. novembar: Rakovi pod naletom emocija, Škorpijama stiže ponuda koja se ne odbija
02/11/2025
1h
Horoskop za 3. novembar 2025. godine
Ne treba mi veštačka inteligencija, sve znam: Rada Manojlović ne koristi ChatGPT iz inata
02/11/2025
3h
Pevačica Rada Manojlović otkrila je da ne koristi ChatGPT niti bilo kakvu veštačku inteligenciju, i to — iz čistog inata. Kako kaže, uvek ide kontra sveta i ne voli da radi ono što svi drugi rade.
02/11/2025
6h
Razlika u godinama između Jelene Tomašević i Ivana Bosiljčića je ovolika
Otkinuo se deo mene! Ispovest Ekstra Nene koja slama srce: Kad god je njen rođendan, odem na groblje
02/11/2025
9h
Tuga Ekstra Nene neizmerna je
Komšije Duška Tošića iz Orlovata: Stopirao je sa samo 9 godina, otac mu je bio siromašan
02/11/2025
11h
Komšije Duška Tošića iz rodnog Orlovata otkrile su kakav je poznati fudbaler van terena. Iako godinama živi u Beogradu, Duško često posećuje svoje selo, a meštani za njega imaju samo reči hvale
Komentari (0)