Lifestyle

Česnica bez jaja, mleka i ulja, a ni ne mesi se i mekana je ko duša: Od sada ćete je samo ovako spremati

Božićna česnica po tradiciji se sprema na Badnje veče ili Božićno jutro

Česnica bez jaja, mleka i ulja, a ni ne mesi se i mekana je ko duša: Od sada ćete je samo ovako spremati

Franzi Meyer-7ARN514bTuA-Unsplash

Po tradiciji Božićna česnica, tačnije njena priprema i dekorisanje delo je domaćice porodice.

S obzirom na to da se običaji razlikuju od mesta do mesta i priprema česnice u nekim krajevima rezervisana je za Badnje veče, dok se kod drugih ona sprema rano ujutru na dan Božića pre nego što se ostali ukućani probude.

Pročitajte: Trik koji znaju samo vrhunski kuvari - Dodajte jednu namirnicu i meso za Božić biće sočno i meko

Tada domaćica meša neophodne sastojke, mesi testo, polaže ga u vatrostalnu posudu, dekoriše pletenicama, krstićima, srcima i drugim simbolima blagostanja, mira, zdravlja i sreće, naravno po želji, a potom u nju nežno skriva zlatnik ili prethodno opranu paru.

Pexels

 

Zbog svega nabrojanog dugo se verovalo da božićna česnica mora da se sastoji od belog brašna, dosta jaja, mleka, ulja, međutim, postoji i drugi način pripreme.

louise-lyshoj-WHJTaLqonkU-unsplash

 

Ako ne volite ili pak ne jedete belo brašno, vegan ste pa ne konzumirate ni životinjske proizvode, istovremeno vodite računa o ishrani pa ulje izbegavate, mi vam predstavljamo način kako da pripremite mekanu česnicu bez gore navedenih sastojaka.

Zdrava božićna česnica

Sastojci:

- 2 šolje speltinog brašna (količinu povećavate u odnosu na broj ukućana)

- 1 prašak za pecivo

- pola kašičice soli

- kašika maslaca

- voda

Pročitajte: Ceca se u ponoć pričestila u Hramu Svetog Save, ali ovog puta društvo joj je pravio ON (FOTO)

Priprema: 

U veću posudu sipajte prvo suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro izmešajte da se smesa izjednači. Potom kašiku maslaca rastopite u mikrotalasnoj, količinu jednaku nadvišenoj kašiki stavite u šolju i na minut i po ostavite u mikrotalasnoj pećnici. Kada se maslac rastopio, dodajte ga u brašno i blago izmešajte koliko može, za sam kraj dodajte vodu i mešajte sve dok se ne dobije smesa kao za mafine, malo gušća od smese za palačinke.

wesual-click-rsWZ-P9FbQ4-unsplash

 

Papir za pečenje rasporedite u vatrostalnu posudu, gledajte da bude uža a dublja, sipajte dobijenu smesu, a potom dodajte prethodno opranu paru. Gurnite je što dublje.

Za sam kraj stavite u rernu da se peče na 180 stepeni. Rernu uključite par minuta ranije. Nakon 25 minuta dobićete predivnu, mekanu i zdravu božićnu česnicu, koju će vaši ukućani obožavati.

 

 

 

Komentari (0)

Loading