Neodoljiv prizor iz porodičnog doma: Sin Marije Šerifović nasledio talenat od mame FOTO
05/11/2025
49 min
Sin Marije Šerifović zvezda je maminog Instagrama
Autor: Andrea Netović | 05/01/2024
Franzi Meyer-7ARN514bTuA-Unsplash
Po tradiciji Božićna česnica, tačnije njena priprema i dekorisanje delo je domaćice porodice.
S obzirom na to da se običaji razlikuju od mesta do mesta i priprema česnice u nekim krajevima rezervisana je za Badnje veče, dok se kod drugih ona sprema rano ujutru na dan Božića pre nego što se ostali ukućani probude.
Tada domaćica meša neophodne sastojke, mesi testo, polaže ga u vatrostalnu posudu, dekoriše pletenicama, krstićima, srcima i drugim simbolima blagostanja, mira, zdravlja i sreće, naravno po želji, a potom u nju nežno skriva zlatnik ili prethodno opranu paru.
Pexels
Zbog svega nabrojanog dugo se verovalo da božićna česnica mora da se sastoji od belog brašna, dosta jaja, mleka, ulja, međutim, postoji i drugi način pripreme.
louise-lyshoj-WHJTaLqonkU-unsplash
Ako ne volite ili pak ne jedete belo brašno, vegan ste pa ne konzumirate ni životinjske proizvode, istovremeno vodite računa o ishrani pa ulje izbegavate, mi vam predstavljamo način kako da pripremite mekanu česnicu bez gore navedenih sastojaka.
Sastojci:
- 2 šolje speltinog brašna (količinu povećavate u odnosu na broj ukućana)
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice soli
- kašika maslaca
- voda
Priprema:
U veću posudu sipajte prvo suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro izmešajte da se smesa izjednači. Potom kašiku maslaca rastopite u mikrotalasnoj, količinu jednaku nadvišenoj kašiki stavite u šolju i na minut i po ostavite u mikrotalasnoj pećnici. Kada se maslac rastopio, dodajte ga u brašno i blago izmešajte koliko može, za sam kraj dodajte vodu i mešajte sve dok se ne dobije smesa kao za mafine, malo gušća od smese za palačinke.
wesual-click-rsWZ-P9FbQ4-unsplash
Papir za pečenje rasporedite u vatrostalnu posudu, gledajte da bude uža a dublja, sipajte dobijenu smesu, a potom dodajte prethodno opranu paru. Gurnite je što dublje.
Za sam kraj stavite u rernu da se peče na 180 stepeni. Rernu uključite par minuta ranije. Nakon 25 minuta dobićete predivnu, mekanu i zdravu božićnu česnicu, koju će vaši ukućani obožavati.
Neodoljiv prizor iz porodičnog doma: Sin Marije Šerifović nasledio talenat od mame FOTO
05/11/2025
49 min
Sin Marije Šerifović zvezda je maminog Instagrama
Nikako nisu želeli da budem deo estrade: Emina Jahović o početku karijere
05/11/2025
2h
Porodica Emine Jahović nije bila za to da se bavi muzikom
Sofija Šašić prvi put o vezi sa Pavlom Mensurom
04/11/2025
13h
Sofija Šašić prvi put o vezi sa Pavlom Mensurom, otkrila sve detalje odnosa sa mladim glumcem
U prodaji je novi 938. broj magazina Story
04/11/2025
15h
U prodaji je novi 938. broj magazina Story
Horoskop za 5. novembar: Lavovi, upornost se konačno isplatila, slobodne Vage uživaju u flertu
04/11/2025
15h
Horoskop za 5. novembar 2025. godine
Komentari (0)