Lifestyle

Borba protiv mikrostresova: učimo od generacije Z i milenijalaca

Otkrivamo načine na koje mladi stvaraju ‚‚vreme za sebe’’

Borba protiv mikrostresova: učimo od generacije Z i milenijalaca

nubelson-fernandes-Cc9Yso_xn4I-unsplash

Sitni i stresni trenuci koji nam svakoga dana oduzimaju vreme i entuzijazam sada zvanično imaju i ime – mikrostresovi. Ovi neprijatelji mirnog života i lepog raspoloženja postali su tema u fokusu generacije Z i milenijalaca.

Novo istraživanje* koje je sproveo brend žvakaćih guma "Orbit", a koje se tiče svakodnevnih, životnih mikrostresova, otkrilo je da čak tri četvrtine ispitanika svakodnevno doživljava stresove. Još jedna poražavajuća statistika istaživanja ukazala nam je na to da su milenijalci i Gen Z više pod stresom nego prethodne generacije u istim godinama.

Ipak, milenijalci i Gen Z pronašli su način kako da se nose sa mikrostresovima. Koncept ‚‚vremena za sebe’’ postao je sve popularnija metoda u savladavanju stresova svakodnevice – kašnjenja na sastanke, gužve u saobraćaju, beskonačne liste obaveza i manjih svađa sa prijateljima ili porodicom.

Nije iznenađenje što 85% mladih u Srbiji smatra ‚‚vreme za sebe’’ izuzetno važnim, otkrilo je "Orbit" istraživanje – i zbog toga vam predstavljamo trikove koje milenijalci i Gen Z koriste kako bi kreirali vreme bez mikrostresova u toku svog dana.

Izolacija od uzročnika stresa

Čak 44% ispitanika u "Orbit" istraživanju podelilo je da je izolacija od uzročnika stresa (a to su najčešće bili drugi ljudi) njihov omiljeni način da se nose sa mikrostresovima. Odvojiti vreme za svoju samoću i privatnost, bez drugih ljudi, pokazalo se kao najefektivnija metoda savladavanja svakodnevice.

aaron-blanco-tejedor-VBe9zj-JHBs-unsplash

 

Vreme provedeno u prirodi

Bilo da je to šetnja napolju, sunčanje pored reke ili lutanje u gradu ili obližnjoj šumi, 42% ispitanika otkrilo je da ‚‚vreme za sebe’’ najviše voli da provodi napolju, bilo aktivno ili samo kao opuštanje sa drugim ljudima.

Razgovor sa drugim ljudima

Ponekad je vreme provedeno sa dragim i bliskim ljudima jedina borba protiv stresa koja nam je potrebna – te zbog toga nije iznenađenje da 38% ispitanika oseća kako je najefikasniji način upravljanja mikrostresovima upravo deljenje osećanja sa bliskim ljudima i razgovor sa najbližima.

Fizička aktivnost

Odlazak u teretanu i trčanje izbor su borbe sa mikrostresovima za čak 25% ispitanika, a njih 19% kaže da je slušanje muzike i podkasta uz to kao šlag na torti!

‚‚Vreme za sebe’’ izdvojilo se kao izuzetno važno za milenijalce i Gen Z jer im omogućava da se u toku dana opuste, uživaju u stvarima koje vole i omogućava im da se isključe i fokusiraju na sebe. Način da se baterije napune im, kažu, nije bitan dok god je efikasan.

madison-lavern-4gcqRf3-f2I-unsplash

 

 

"Orbit" je prepoznao problem mikrostresova u životima mladih i lansirao je kampanju "Žvaći, dobro je" koja nas podseća da izdvojimo momente za sebe u toku haotičnog dana, i služi kao vodič mladima za usredsređivanje.

"Žvaći, dobro je" namenjena је svima onima kojima je potreban trenutak mira i podsetnik da se ponovo usredsrede.

"Učeći od mladih "Orbit" svojom "Žvaći, dobro je" kampanjom pomaže u kreiranju momenata u toku dana koji nas vraćaju u dobro raspoloženje, bez obzira na broj mikrostresova s kojima moramo da se izborimo.

Komentari (0)

Loading