Lifestyle

PSIHOLOG daje odgovor: Kako znamo da smo našle “ONOG PRAVOG”?

PSIHOLOG daje odgovor: Kako znamo da smo našle “ONOG PRAVOG”?

Na šta treba da obratimo pažnju pre nego što se pohvalimo da smo našle “ONOG PRAVOG”, pitali smo psihologa Danku Đukanović.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Na Moj Nacin (@namojnacin) on Jun 23, 2019 at 11:28am PDT

Evo šta je ona rekla:

- Poštuje te. Poštovanje sa ljubavlju deli prvo mesto. Pazi da te ne uvredi ni rečima ni delima i ne želi da te iskoristi. Svojim poštovanjem ti svakodnevno „govori“ koliko si mu važna.

-  Realan je. Možda nije princ, možda nema dvorac i skup automobile, ni nema platu od par hiljada eura, ali je realan. Svestan je svojih mogućnosti i stalno teži ostvarenju sopstvenog maksimuma. Zna kako da, sa onim sa čime raspolaže, ostvari svoje (i vaše) snove.

- Aktivno sluša. Ne tera „samo po svom“. Zna da te sasluša i da ti pomogne pravim savetom. Nije mu teško da te iznova sluša, jer ima iskrenu želju da te razume. Tako će i „čuti“ kada više ne možeš sama i kada je potrebno da stvari uzme u svoje ruke.

- Vredan je. Nije ga sramota da radi bilo koji posao kako bi pošteno i svojim rukama zaradio platu. Neće čekati pomoć prijatelja, a još manje pomoć starih roditelja. Neće lenčariti po ceo dan, ispijati kafe i provoditi vreme u kladionicama. Pomoći će ti, a uradiće nešto i umesto tebe.

- Iskren je. Baš zato što te poštuje, on te ne laže. Ne moraš da sumnjaš u njegove reče. On ne daje lako obećanja, ali ih uvek ispunjava. Zato na njega možeš da se osloniš i da mu veruješ.

Možemo li onog koji nam se dopada malo promeniti, pa od njega napraviti “onog pravog”?

- Nerealno je verovati da ćemo bilo koga promeniti, a ako i dalje mislite da možete, onda pođite od sebe. Promenite najmanju lošu naviku koju imate. Ukoliko ste to bar nekada probali, znate koliko je teško i koliko traži truda i energije. Zamislite da hoćete da promenite neko svoje ponašanje koje vam se ne sviđa. Koliko to zahteva rada, discipline, volje i požrtvovanosti? Na sve to dodajmo još temperament i osobine ličnosti koje su trajne i nisu tako lako podložne promenama. E, sada samo na trenutak zamislite da hoćete da promenite nekoga drugog, posebno ako taj neko ne želi ili misli da uopšte ne treba da se menja. Koliki su vam izgledi na uspeh?