Lifestyle

Najšašaviji stručni savet koji ćete dobiti i koji će vas oduševiti: Plavuše, evo kako da vam kosa ne promeni boju na bazenu!

Najšašaviji stručni savet koji ćete dobiti i koji će vas oduševiti: Plavuše, evo kako da vam kosa ne promeni boju na bazenu!

Nikada dosta priče o kosi, pa smo zato za vas pitali profesionalca da da odgovor na najčešće tražena pitanja o negovanju frizure tokom leta.

Evo šta kaže Jelena Jovanović Srna:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Na Moj Nacin (@namojnacin) on Jul 4, 2019 at 11:34am PDT

Šta učiniti da bi kosa bila hidrirana?

- Neophodno je posle svakog pranja kose koristiti odgovarajuću masku, kao i šampone koji hidriraju kosu. Ni slučajno ne treba kosu prati medicinskim šamponima i „čistačima“, jer je jako isušuju. O šamponima tipa „breza, kamilica, kopriva“ da ne govorim. Problem je što žene masovno kupuju upravo šampone koji isušuju vlas, da bi se borile protiv masne kosu. Na taj način je uporno isušuju i – eto začaranog kruga. Tome doprinosi i moda koja podrazumeva tamniji koren, koji je nešto masniji, i senčene krajeve, koji su uglavnom izrazito suvi. Najkraće rečeno, šampone koji hidriraju kosu treba stavljaju na teme, a na krajeve naneti adekvatnu masku.

Šta su „čistači“?

- Šamponi koji nemaju hidrirajući efekat. Obično su to oni „jači“, koje žene biraju kad žele da im „škripi“ kosa. Međutim, tretirana kosa ne sme da „škripi“, jer to znači da je suva.

Koje to maske za kosu dame same mogu da naprave "iz kuhinje"?

- Kad me žene pitaju koje su maske dobre uvek kažem – koristi sve što imaš kod kuće, ali KORISTI. Problem je što ih često mrzi da nanesu masku ili, ako to ipak urade, onda uzmu više nego što treba. Zato često ponavljam “koliko kreme ćeš namazati lice, toliko ti je dovoljno maske”. Ponekad čujem i da žene namerno ne isperu dobro kosu, jer veruju da će maska tako imati dodatni učinak. Naravno, to je zabluda, a jedinno što će ti se desiti – imaćeš masnu kosu.

Šta raditi s kosom kad idemo na bazen?

- Najugroženija je blajhana kosa, koja od veće količine hlora pozeleni. Postoji trik za koji ne znam po kom principu funkcioniše, ali zaista deluje. Kad dođeš kući na kosu stavi kečap i zelena boja će nestati. Na bazenu treba da radiš isto što i na moru – pod tušem isperi kosu posle kupanja i naprskaj je preparatom koji će je štititi od sunca.