Lifestyle

Naravno da treba jesti sladoled zimi – evo i zašto

Naravno da treba jesti sladoled zimi – evo i zašto

Odavno više ne postoji sezona koja je rezervisana za konzumaciju sladoleda. Danas je sladoled poslastica koja se jede tokom cele godine. Brojna istraživanja potvrđuju da ljubitelji sladoleda ne konzumiraju sladoled birajući sezonu, već kada žele da sebi priušte neko zadovoljstvo. Zašto je sladoled i zimi postao nezaobilazna poslastica pitali smo pedijatra, Tatjanu Vukomanović koja nam je navela nekoliko dobrih razloga:

Lekovito dejstvo – Još od davnina lekari su savetovali konzumaciju sladoleda usled upala grla ili krajnika jer njegova konzumacija sprečava širenje bakterija i smanjuje bolnu osetljivost sluznice.

Temperaturne razlike – Zabluda je da sladoled ne treba jesti zimi. Naprotiv, pogodnije je konzumirati sladoled nego čaj, jer je temperaturna razlika između vašeg tela i spoljašnje sredine mnogo manja.

Hormon sreće – Kada vam raspoloženje padne, sladoled će biti odličan izbor, jer zadovoljstvo koje pruža utiče na raspoloženje i podizanje energije.

Manje kaloričan desert – Poznato je da tokom zime većina „zaradi“ koji koligram viška. Za razliku od jakih torti i kolača, sladoled sadrži manje kalorija i dostupan je u različitim varijantama, koje su laganije i manje kalorične od tradicionalnih poslastica.

Koliko je konzumacija sladoleda zastupljena tokom zime potvrđuje i lista zemalja koje ga najviše konzumiraju. U top 5 zemalja nalaze se 2 skandinavske zemlje, a njihova prosečna temperatura čak i tokom leta prelazi jedva 20 stepeni. Zato i vi i vaši najmlađi uživajte u omiljenoj poslastici tokom cele godine.