Lifestyle

Trend pozitivnog razmišljanja može biti koban po našu psihu

Trend pozitivnog razmišljanja može biti koban po našu psihu

Trend pozitivnog razmišljanja u 21. veku uzeo je potpunu vladavinu nad nama. Da li je on toliko koban po našu psihu i da li zaslužan za iskrivljenu sliku realnog, pročitajte u nastavku...

Danas kada kada smo zahvaljujući društvenim mrežama okruženi lažnim osmesima, lažnim samopouzdanjem, lažnim identitetom, kada se bojimo da živimo svoj život, već "jurimo" da budemo nekoo drugi, strah, anskioznost, nepoverenje, zavladali su nama a frustracija vreba iza ćoška.

Mentalni detoks: Jednostavni koraci kako da život učinite lagodnijim

"Pozitivne misli" o kojima svi toliko pričaju počele su da budu opterećenje, jer nije svima prirodno da dan počinju sa osmehom na licu, a to je uredu. Ne treba zakopavati svoja osećanja zato što je društvo tako reklo, već povesti iskren razgovor sa sobom i proživeti sva osećanja koja morate, sami ili uz pomoć. Samo tako doći ćete ponovo u balans sa sobom.

Više o pomenutoj temi, za Instagram profil "Na moj način" pričala je psihoterapeut Nina Vukelić.

Nepravilno disanje donosi niz zdravstvenih problema, posledice mogu biti fatalne

Kako negativno razmišljanje pretvoriti u pozitivno, jer sve su luđa vremena?

- Ovde se ne mogu složiti sa formulacijom pitanja. U današnjim „ludim“ vremenima je primetan trend pozitivnog razmišljanja po svaku cenu, i moram naglasiti da ume biti jednako štetan, ako ne i štetniji od negativnih misli, koje su sastavni deo našeg emocionalnog spektra.

- Neprijatne emocije i negativno razmišljanje su deo našeg bića, predstavljaju reakciju na spoljašnje ili unutrašnje nadražaje i bitno je samo da nas ne ometaju u svakodnevnom životnom funkcionisanju. Tokom našeg života, smenjuju se pozitivna i negativna iskustva, ona su deo našeg bića, ali i okolnosti, pa je samim tim prirodno da se smenjuju i pozitivna i negativna razmišljanja i emocije - objasnila je Nina koja se dotakla i teme - strah od neuspeha.

Praštanjem drugima pomažemo sebi!

 

Želim da počnem neki posao, ali se bojim neuspeha. Kako se izboriti s tim osećanjem?

- Svaki novi početak uglavnom prati strah od neuspeha. Može poticati od anksioznosti, ali i od perfekcionizma.Takođe, kada počinjemo nešto novo, u to ulažemo puno rada, često i materijalnih sredstava, te smo skloni da zbog toga tražimo garancije uspeha. Važno je da znamo i prepoznamo da garancije ne postoje ni u jednoj životnoj sferi i da traženjem istih uvodimo sebe u strah od neuspeha, odlaganje, a zatim i izbegavajuće ponašanje.

Znakovi da ste pod stresom!

- Kada počinjemo neki posao, važno je da osvestimo šta je to što želimo da postignemo i konkretne korake koji dovode do ostvarenja našeg cilja. Ako svoje ponašanje ne usmerimo na sam cilj, već na realizaciju konkretnih, manjih koraka, moguće je da će taj strah od neuspeha biti manje prisutan, a zadovoljstvo usled ostvarivanja „zacrtanih“ planova može biti pokretač daljeg napretka. Poželjno je da koraci budu struktuirani i vremenski isplanirani kako bismo lakše pratili ispunjavanje istih. Svaki ispunjeni korak daje nam motivaciju da nastavimo ka našem cilju, a ukoliko korak nije uspešno realizovan, daje nam prostora da razmislimo o alternativnim rešenjima.