Lifestyle

Vitamin B kao moćno oružje: Sprečite opadanje kose i depresiju ovim namirnicama!

Vitamin B kao moćno oružje: Sprečite opadanje kose i depresiju ovim namirnicama!

Umor, perutanje kože, lomljenje noktiju, opadanje kose samo su neki od brojnih simptoma deficita kompleksa vitamina B. Nadomestite ga uravnoteženom ishranom. 

Za izgled kože, kose i noktiju zasluge najčešće pridajemo kozmetičkim sredstvima koje koristimo, poput dobrog seruma za lice, šampona, maske za kosu ili kreme specijalizovane za negu i ishranu noktiju. Ipak, istina je da ih najbolje hranimo iznutra – pre svega unosom zdravih namirnica i izbalansiranom ishranom. Poznato je da kompleks vitamina B ima najveću ulogu za izgled kože, noktiju i kože, a među njima se posebno izdvaja biotin ili vitamin H.

To je nutrijent od esencijalne važnosti za naš organizam i pripada grupi vitamina rastvorljivih u vodi. Oni se ne skladište u našem telu pa se u organizam moraju redovno unositi putem hrane i suplemenata. Pored biotina, važni su B3, odnosno nijacin, B12, B5 ili pantotenska kiselina, kao i inozitol.

NE PROPUSTITE:
Veoma je koristan u kući: Šta sve može limun, osim da kolaču da divan ukus ili da nam pruži vitamin C?

Sprečite opadanje kose i lomljenje noktiju - Prednosti unošenja vitamina B kompleksa

Vitamin B pomaže da kosa, koža i nokti budu zdravi i jaki, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata koji sprečavaju slobodne radikale. Ovaj vitamin povećava i proizvodnju kolagena u organizmu, koji je bitan za rast kose, stanje noktiju i izgled dermisa. Nedostatak ove grupe vitamina često može da rezultira opadanjem kose, usporenim rastom dlake, raznim poremećajima kože, kao i lomljivim i krtim noktima. Mnogi od vitamina grupe B važni su za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i proizvodnju hemoglobina.

Recimo, jeedan od činilaca koji je važan kod sprečavanja gubitka kose je dobra cirkulacija. Zato ima smisla da se uzimaju dodaci koji podstiču prenos kiseonika, a poboljšavaju zdravlje folikula kose. Kada organizmu nedostaju vitamini B kompleksa, simptomi mogu biti osip kože, suva i ispucala usta, kao i ekcem, a unos ovog kompleksa vitamina može rešiti brojne dermatološke probleme.

Biotin podstiče zdrav rast ćelija i pomaže u metabolizmu amino-kiselina koje grade proteine i koje su neophodne za rast noktiju i kose. Zbog toga unošenje vitamina B pomaže u ojačavanju krhkih i lomljivih noktiju, kao i kod lepšeg izgleda kose. Nijacinamid, odnosno vitamin B3, za kožu je posebno važan jer smanjuje proširene pore, pegla sitne bore, zateže je i ujednačava ten. Takođe, popravlja oštećenja nastala pod uticajima spoljašnje sredine.

NE PROPUSTITE:
Četiri alarmantna znaka koji ukazuju da vam nedostaje vitamin C

Vitamin B - Izvori u hrani

Izvori vitamina B su pivski kvasac, jetra, bubrezi, piletina, sardine, skuša, losos, kamenice, jaja, orašasti plodovi (bademi, kikiriki, orasi, indijski oraščić), maslac od orašastih plodova, mleko i mlečni proizvodi, mahunarke, integralne žitarice, mekinje, pečurke, banane i matični mleč.

Biotin, koji ima veliku ulogu u ishrani noktiju, kože i kose nalazi se skoro u svim namirnicama, ali u mnogo manjim količinama nego ostali vitamini B kompleksa, a javlja se vezan za proteine ili u obliku biocitina. Biološka dostupnost biotina je niska ili značajno varira, zavisno od namirnice.

Većina biotina u namirnicama životinjskog porekla, orašastim plodovima, žitaricama i kvascu nalazi se vezana za proteine, dok se veći procenat slobodnog, nevezanog oblika nalazi u povrću, voću, mleku i mekinjama. Meso i riba sadrže biotin manje biološke dostupnosti, dok kvasac sadrži biotin najveće biološke dostupnosti.

NE PROPUSTITE:
Hrana koja jača imuni sistem – Pobedite bolesti na prirodan način!

Opadanje kose kao posledice nedostatka?  

Kompleks B vitamina održava zdravom funkciju mozga i imunološki sistem, i igra važnu ulogu u stvaranju DNK i crvenih krvnih zrnaca. Takođe, važan je i za rad metabolizma. Prvi simptomi javljaju se u vidu jakog umora, lošijeg vida, nedostatka snage i energije, zaboravnosti, vrtoglavice, neraspoloženja...

Kosa počinje više da opada, a koža se peruta. Ukoliko primetite plavičaste pigmente ili uzdužne tamne pruge po noktima, verovatno vam nedostaje vitamin B12. Takođe, nokti koji imaju grebene drugi su znak nedostatka ovog vitamina.

Neodstatak biotina može uzrokovati alopeciju i ljuskav i crveni dermatitis. Istraživanja pokazuju da biotin pomaže pri smanjenju lomljivosti noktiju. Iako je u pitanju retka pojava, manjak biotina u organizmu manifestuje se i gubitkom kose, crvenilom na skalpu kao i pojavom ekcema na koži.

NE PROPUSTITE:
Ukoliko uzimate vitamin D na svoju ruku, možete ozbiljno da ugrozite zdravlje

Komentari (0)

Loading