Lifestyle

Polifenoli, čuvari zdravlja: Usporavaju starenje, štite srce, jačaju imunitet

Polifenoli, čuvari zdravlja: Usporavaju starenje, štite srce, jačaju imunitet

Polifenoli, snažni aoksidansi, imaju neverovatno korisno dejstvo na čovekov organizam. Usporavaju starenje, štite srce, jačaju imunitet, a razmatra se i njihov pozitivan učinak na prevenciju hroničnih bolesti i karcinoma

Polifenoli imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. To su mikronutrijenti koje dobijamo ishranom u kojoj pretežno obiluju određene biljne vrste. Uz antioksidanse, s kojima zajedno idu, polifenoli obezbeđuju brojne zdravstvene prednosti za čoveka.

U namirnicama je njihova najveća koncentracija u voću, povrću, vinu, čaju i kakaou. Naučna istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne sudove i jačaju imunitet.

PROČITAJTE: Zaboravite na instant rezultate i gladovanje i izaberite dijetu po Vašoj meri!

Takođe, imaju sposobnost da pomažu u lečenju problema s varenjem i regulisanjem telesne težine, poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema, regulišu holesterol u krvi i krvni pritisak, pomažu u prevenciji dijabetesa, suzbijaju upalne procese u organizmu, štite od delovanja UV zraka, sprečavaju demenciju i spisak bi mogao da bude dugačak koliko cela rubrika.

Crni i zeleni čaj
Polifenoli regulišu crevnu floru jer imaju probiotsko dejstvo, odnosno hrane dobre bakterije koje se nalaze u crevima. To su potvrdila i ispitivanja crnog i zelenog čaja koji obiluju ovim jedinjenjima. Crni čaj u 100 mililitara ima 102 mg polifenola, a zeleni čaj nešto manje – 89.

Zanimljivo je i da polifenoli utiču na povećanje koncetracije serotonina u krvi, poznatog "hormona sreće", pa hrana bogata ovim mikronutrijentima čini nas ne samo zdravijima već i srećnijima.

Izvor u hrani

Ovi najjači prirodni antioksidansi dele se po grupama. a mi ćemo vam navesti u kojim namirnicama su najjače koncetracije moćnih jedinjenja. Nalaze se u različitim vrstama namirnica, uključujući voće, povrće, mahunarke, crveno vino i zeleni čaj. Ukoliko je vaša ishrana bogata voćem, povrćem, celovitim žitaricama i mahunarkama, obezbedićete vašem organizmu različite polifenole koji će doprineti vašem celokupnom zdravlju i opštem stanju organizma.

Namirnice najbogatije polifenolima

– U naučnoj studiji od pre 10 godina, koja je istraživala 100 namirnica najbogatijih polifenolima, na samom vrhu našao se karanfilić. Čak 15.188 mg polifenola nalazi se u 100 grama ovog začina. Na ovoj listi karanfilić nije bio jedini začin. Sušena nana bila je na drugoj poziciji sa 11.960 mg polifenola, a anis na trećem mestu sa 5.460 mg.

– Kakao prah je četvrta namirnica najbogatija polifenolima sa 3.448 mg u 100 grama. Crna čokolada se na na ovoj listi nalazi na osmom mestu sa 1.664 mg.
– Brojne vrste bobičastog voća veoma su bogate polifenolima. Na prvom mestu, daleko od ostalih tipova bobica, nalazi se aronija s više od 1.700 mg u 100 grama ploda. Crna ribizla je na drugom mestu sa 758 mg polifenola u 100 grama, divlja borovnica na trećem (560 mg), a iza njih su i kupina (260 mg), jagoda (235 mg) i malina (215 mg).

PROČITAJTE: Opako oružje protiv virusa -Ovo začinsko bilje će vam neverovatno ojačati imunitet

– Osim bobica, postoji još voća bogatog polifenolima. U tri najbogatija izvora polifenola spadaju šljive, trešnje i jabuke. U 100 grama šljiva ima 377 mg polifenola, trešnje imaju 274 mg, a jabuke 136 miligrama.
– Orašasti plodovi mogu biti kalorijske bombe, ali u sebi sadrže vredne hranljive materije. Ne samo što su puni proteina, neka jezgra ovih plodova imaju veoma visok sadržaj polifenola. Lešnik ima 495 mg polifenola u 100 grama, pekan orah – 493 mg, badem – 187 mg a orah 28 mg.
– Pasulj koji obiluje nutrijentima, ima velike doze polifenola u sebi. Crni i beli pasulj imaju približno jednaku količinu ovih dragocenih hranljivih materija, pa u 100 grama crni pasulj ima 59 mg, dok beli sadrži 51 mg polifenola.

PROČITAJTE: Saznajte kako lunarni kalendar utiče na vaš izgled

– Postoji mnogo povrća koje sadrži polifenole, mada obično imaju mnogo manje nego voće. Povrće s velikim udelom polifenola je: artičoka (260 mg polifenola u 100 grama), cikorija (166-235 mg), crveni luk (168 mg) i spanać (119 mg).

– Poznato je da čaša crnog vina dnevno može imati dobrobiti za zdravlje, jer je ono veoma bogato antioksidansima. Upravo velika količina polifenola u crvenom vinu doprinosi visokom nivou antioksidansa. Ovo vino ima ukupno 101 mg polifenola u 100 mililitara.
– Soja u svim svojim oblicima sadrži veliki broj vrednih mikronutrijenata: sojino brašno (466 mg polifenola u 100 grama), fermentisana soja – tempeh (148 mg), sojin jogurt (84 mg) i tofu sir (42 mg).

 

Komentari (0)

Loading