Lifestyle

Ovaj poremećaj remeti svakodnevicu! Rešite ga se u nekoliko poteza!

Ovaj poremećaj remeti svakodnevicu! Rešite ga se u nekoliko poteza!

Ovaj poremećaj pojavljuje se od prekomernog rada lojnih žlezda koje proizvode veću količinu sebuma zbog čega dolazi do karakterističnog sjaja, pojave akni i mitesera. Saznajte kako da promenite navike u nezi, posebno tokom vrućina, kada masnoća na dermisu više dolazi do izražaja...

Poremećaj masne kože najčešće je preterana aktivnost lojnih žlezda koje proizvode previše sebuma. Ono može začepiti pore, privući bakterije i učiniti kožu sjajnom. Masnu kožu prepoznaćete po uvek sjajnoj T-zoni (područje čela, nosa i brade), vidljivim i često proširenim porama, problemima s aknama i večito sjajnoj površini dermisa, uprkos debelom sloju pudera.

Masna koža, iako zvuči kontradiktorno, sklona je dehidraciji i ima veliku potrebu za vlagom. Povećano lučenje sebuma na koži događa se kako bi se dermis odbranio i izbalansirao gubitak vlage. Ljudi koje muči masna koža, treba da se umivaju toplijom, ali ne i vrućom vodom.

NE PROPUSTITE: Prolećna nega kože: Hidratacija, oksigenacija i masaža osvežiće vaše lice i pripremiti ga za sunčane dane

Poremećaj koji remeti svakodnevicu - Evo koji su sastojci za negu

Uvek birajte proizvode za pranje lica koji sadrže salicilnu kiselinu i koji će temeljno očistiti vaše pore i preventivno delovati na pojavu akni. Koristite tonike koji ne sadrže alkohol, a nakon temeljnog čišćenja kožu obavezno hidrirajte. Birajte kreme i serume koji ne sadrže ulja i imaju matirajuće delovanje, a za najbolje rezultate lice negujte ujutro i uveče. Jednom nedeljno koristite masku za lice koja sadrži sumpor kako biste se što uspešnije rešili mitesera, bubuljica i akni.

Poremećaj prekomernog mašćenja kože - Vrućina kao neprijatelj

Leto je skoro svima omiljeno godišnje doba. Ipak, masna koža još više dolazi do izražaja upravo tokom ovog godišnjeg doba jer vrućina i vlaga tokom letnjih dana masnu kožu čine još masnijom. Da biste držali lučenje sebuma pod kontrolom, čak i tokom letnjih meseci, pokušajte da sledite ove jednostavne savete.

NE PROPUSTITE: Pravilna nega ruku je važna: Četiri saveta za savršene nokte!

Obrnuti redosled nege

Možda ste primetili da vam koža postaje sve masnija od jutra do popodneva. Nemojte paničiti, to se ne događa samo vama. Mnoga naučna istraživanja pokazala su da se lučenje sebuma odvija drugačije tokom dana. Kada se probudite, povećava se lučenje sebuma. Vrhunac dostiže u podne, ali zato vam je tokom noći koža u fazi apsorpcije, bez obzira na godišnje doba. Iskoristite tu fazu tako da koristite lagani serum u svojoj jutarnjoj rutini, a hidratantnu kremu uveče, kako biste nahranili svoju kožu.

Mineralna zaštita 

Kreme za zaštitu od sunca vašu kožu štite od oštećenja UV zracima na dva načina – one apsorbuju energiju UV zraka i odbijaju UV zrake dalje od vaše kože. Mineralne kreme za sunčanje uglavnom deluju po drugom principu. Mineralne kreme za sunčanje oslanjaju se na nekoliko osnovnih sastojaka, od kojih je jedan cink-oksid. On deluje i kao blagi astringent, što znači da isušuje deo sebuma koji vaša koža prirodno stvara. Baš zato bi za sve one s masnom kožom bilo idealno da tokom sunčanih meseci koriste zaštitu od sunca s cink-oksidom.

NE PROPUSTITE:
Ishrana Novaka Đokovića intrigira sve, a tajna je u ovom jednostavnom eliksiru

Poremećaj masne kože - Piling u rutini

Masna koža prirodno sporije odbacuje mrtve ćelije nego normalan dermis lica. Stepen eksfolijacije normalne kože kreće se između 25 i 30 dana za jedan ciklus zamene ćelija. Kad se ovaj ciklus uspori, koža postaje sklona nastanku bubuljica i akni. Koža tako može dodatno da izgleda masno i sjajno, jer se mrtve ćelije prilepe za sebum. Upravo zato trebalo bi češće raditi piling lica tokom letnjih meseci. Ako već koristite nekoliko hemijskih eksfolijanata, pokušajte u svoju rutinu da ubacite i jedan fizički piling. To će upiti suvišni sebum, eliminisati bakterije i sprečiti nastanak mitesera i akni u budućnosti.

Zamenite puder

Tečni puder apsorbuje se u gornje slojeve dermisa. Masna koža toliko je prirodno vlažna da obična šminka ne može najbolje da se stopi s njom. Mineralni puder u prahu odličan je za masni tip kože. Takve formule prilagođavaju se koži i ostaju na mestu, upijajući višak sebuma i znoj.

Dobra ishrana – smanjenje lučenja sebuma

Osim kvalitetnih proizvoda i pravilnog tretiranja masne kože, potrebna je i briga za telo i celokupan organizam.

Briga uključuje zdravu ishranu punu vitamina i proteina. Da biste održali kožu zdravom, preporučuju se sledeće namirnice:

• omega višestruko nezasićene masne kiseline iz plave ribe, ribljeg ulja, orašastih plodova i lanenog semena,
• polifenoli iz zelenog čaja, crnog grožđa i sojini flavonoidi,
• antioksidansi iz mesa, jaja, tamnozelenog lisnatog povrća, brokolija, šargarepe, tikvice, lubenice, dinje i pomorandže,
• vitamin C iz paprika, brokolija, citrusnog voća, jagoda, borovnica, ribizli,
• vitamin E iz biljnih ulja, spanaća, semenki, orašastih plodova, maslina,
• niacin (B3) i vitamin B5 iz pivskog kvasca, mesa, orašastih plodova, matične mleči, jaja, banana i žitarica,
• cink iz mesa, rakova, ribe, soje i pečuraka.

Ako dođe do nedostatka vitamina iz B grupe, a posebno riboflavina (B2), može se dogoditi pojačano izlučivanje i nakupljanje masti, začepljenje pora kao i nastanak mitesera i akni.

Osim poželjnih namirnica, postoje i one koje treba izbegavati. To su sve one namirnice koje imaju iritirajuća svojstva i podstiču lojne žlezde na preterano lučenje. Radi se o alkoholu, kofeinskim napicima, začinjenoj, prženoj i ljutoj hrani i rafinisanim šećerima.

Matiranje kože

Proizvodi za matiranje kože koriste sastojak poput najlona, koji upija sebum i to čim ga vaša koža stvori. Proizvodi za matiranje su kao upijajući papir za masti na licu, samo bolji. Pre šminkanja bilo bi dobro naneti dobar prajmer kako biste sprečili probijanje sebuma kroz vašu šminku.

Komentari (0)

Loading