Lifestyle

Jednostavno, a preporodiće vas: Fizička aktivnost za bolje zdravlje i koji kilogram manje

Jednostavno, a preporodiće vas: Fizička aktivnost za bolje zdravlje i koji kilogram manje

Hodanje je svakodnevna navika čije blagodeti mnogi ne iskorišćavaju na pravi način. Brzo hodanje može biti jedina fizička aktivnost koja vam je potrebna da smršate, naravno, uz kontrolisani dnevni unos kalorija. Brzo hodanje je vrlo dostupan i jednostavan način da izgubite kilograme, naročito ako vas stil života drži prikovanim za radni sto i automobil. Samo 1.000 koraka više, odnosno 800 metara dnevno, biće dovoljno da posle kratkog vremena primetite prve promene u zdravstvenom stanju, ali da ne izostane rezultat ni što se vaše figure tiče. 

Prednosti hodanja za zdravlje

Hodanje smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače "pumpaju" krv kroz telo. Brzi hod umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontrolisanju krvnog pritiska. Više hodanja podstiče sagorevanje holesterola i drugih lipida u krvotoku. Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tela pomaže jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. Dok se krećete, telo proizvodi endorfin, odgovoran za dobro raspoloženje, a u isto vreme se smanjuje nivo kortizola, hormona stresa. 

Saveti za brzi hod

Neki od poznatih načina da hodate više jesu parkiranje automobila na što daljem mestu od posla, da koristite stepenice umesto lifta, da hodate dok pričate mobilnim telefonom ili idete na radno mesto peške umesto gradskim prevozom.

Pročitajte: Ako se i vi debljate čak i „od vazduha“, vreme je da proverite jednu stvar

Evo nekoliko trikova za bolje iskorišćavanje brzog hoda u službi zdravlja.

Pešačite tri puta dnevno po 20 minuta
Pešačite li svaki dan tri puta po 20 minuta, to će vam pomoći da dosegnete željeni broj koraka i da smršate. Istraživanje naučika s Univerziteta „Džordž Vašington” ustanovilo je da su ljudi koji su hodali 15 minuta posle svakog obroka imali bolju ravnotežu šećera u krvi, što može smanjiti želju za još hrane nakon što ste upravo jeli, od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana. To znači da vas brzi hod posle ručka može spasti od uobičajene popodnevne letargije posle jela i želje za slatkim. 

Pravite intervale brzog hoda
Hodajte tako da pravite jednominutne intervale u kojima ćete ubrzati ritam hodanja. Tako ćete povećati broj otkucaja srca i samom tim sagoreti više kalorija. Nakon što ubacite jednominutne intervale u vašu rutinu hodanja, postepeno počnite da povećavate ritam i trajanje tih intervala. Dobar trik je i da dok hodate brže, mašete rukama. Pomeranje ruku pomoći će vam da sagorite više kalorija, kao i da osnažite ramena i predeo stomaka.

Pročitajte: Ovaj poremećaj remeti svakodnevicu! Rešite ga se u nekoliko poteza!

Ograničite dnevni unos kalorija
Sve ovo neće imati smisla ukoliko mnogo jedete. Većina žena koje mršave hodanjem drži se ishrane koja broji dnevni unos do 1600 kalorija, namirnicama bogatim proteinima. Ako pak želite da smršate pomoću hodanja niskog intenziteta, moraćete strogo da pazite na ishranu da biste izgubili kilograme.

Komentari (0)

Loading