Lifestyle

Najčešće zamke vežbanja leti opasne po zdravlje!

Najčešće zamke vežbanja leti opasne po zdravlje!

Zbog situacije s pandemijom, sve više ljudi okreće se aktivnostima na otvorenom. Budući da se tokom treniranja na visokim temperaturama često događaju greške koje mogu biti opasne za zdravlje, savetujemo vas kako da budete fit i sigurni...

Ovo su zamke vežbanja leti! 

Želja da izgledate dobro je razumljiva, ali ona ne sme da bude bitnija od brige za vaše zdravlje. Ne preterujte i ne ignorišite iscrpljenost, umor, vrtoglavice, mučnine. Slušajte telo i zaustavite se na vreme...

Posle jeseni i zime, koje su mnogi proveli vežbajući u zatvorenom, leti se, po pravilu, povećava broj treninga na otvorenom, i pre nego što nas je zadesila pandemija. Sparine i visoke temperature nisu bezopasne, zbog čega je dobro znati koje opasnosti vrebaju ukoliko ste teretanu zamenili važbanjem na otvorenom, najviše iz bezbednosnih razloga. Važno je da pratite savete i budete zdravi i sigurni, pa tek onda zategnuti.

Mnogi tokom leta posebnu pažnju pridaju fizičkom izgledu, jer je sezona nošenja kratke odeće i kupaćih kostima. Želja da izgledate dobro je razumljiva, međutim, ona ne sme da bude bitnija od brige za zdravlje. Ne preterujte i ne ignorišite iscrpljenost, umor, vrtoglavice, mučnine. Slušajte telo i zaustavite se na vreme. Mi ćemo vam navesti spisak najčešćih grešaka pri vežbanju na otvorenom.

Zamke vežbanja  - Nedovoljno elektrolita

Više temperature obično znače više znojenja, što se može pretvoriti u gubitak elektrolita. Ako celo leto planirate da ozbiljno trenirate na otvorenom, moraćete da ih nadoknadite. Birajte zdravije opcije pomoću kojih ćete to uraditi. Možete skuvati supu iz kesice ili malo više posoliti hranu. So je za trening vrlo važna jer se natrijum koji se u njoj nalazi vezuje za vodu i pomaže u održavanju ravnoteže telesnih tečnosti.

Neprikladna odeća

Poliester, najlon, odeća koja se lepi za kožu – to nije najbolji odabir za letnje treninge. Umesto toga, nosite šire stvari, napravljene od prikladnih i prirodnih materijala svetlijih boja koje vas neće dodatno "gušiti" i stvarati osećaj vrućine.

Zamke vežbanja koji niste ni svesni  - Izbegavanje vode dok ne osetite žeđ

Nemojte čekati da osetite žeđ i tek tada piti vodu. Tokom letnjih treninga na otvorenom telo koristi vodu kako bi regulisalo temperaturu. Ako ne unosite dovoljno tečnosti, javlja se umor i vaš trening nije na nivou na kom bi inače bio. Zato na trening uvek ponesite flašu vode. Takođe, važno je i da ceo dan unosite dovoljno tečnosti, bez obzira na treninge.

Neproveravanje vremena

Kada je u pitanju vežbanje napolju, leti temperature rastu mnogo brže nego inače, zbog čega je dobro izbegavati treninge između 10 i 17 sati, kada je sunce najjače, kao i destvo UV zraka. Najbolje je trening odraditi u ranim jutarnjim časovima ili uveče, kada temperature padnu. Za treninge uvek birajte mesta u senci, na kojima nećete biti na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Zadržavanje zimskih standarda

Ako tokom vašeg najboljeg teninga istrčite kilometar za šest minuta ili odradite intenzivni kružni trening za 20 minuta, nemojte očekivati iste rezultate i u letnjim mjesecima. Kada temperature porastu, normalno je da vaš učinak bude nešto slabiji, posebno kada su u pitanju kardiotreninzi. Pokušaj da se zadrže isti rezultati kao u klimatizovanoj teretani ili u danu sa savršenim vremenskim uslovima, može lako da vas dovede do problema. Umesto toga, u vreme vrućina postavite drugačije standarde i budite realni u očekivanjima.

Neproveravanje vremenske prognoze - zamke vežbanja

Ako vežbate na otvorenom u zimskim mesecima, verovatno proveravate vremensku prognozu kako biste znali šta da očekujete. Istu naviku trebalo bi da zadržite i tokom leta. Proveravajte nivo vlage i zagađenosti vazduha. Ako je potrebno, preskočite trening.

Namirnice za gubljenje kilograma

Ako trenirate, znate da je doručak veoma bitan faktor i izvor energije. Predstavljamo vam nekoliko zdravih namirnica za doručak, koje će biti odlične saveznice u gubitku kilograma.

Jaja – bogata su proteinima i dokazano pojačavaju osećaj sitosti, utiču na smanjenje unosa hrane kasnije tokom dana i tako povoljno utiču na gubitak kilograma.

Jogurt – namirnica bogata proteinima koja je takođe povezana sa smanjivanjem osećaja gladi i smanjenim unosom hrane.

Pšenične klice – bogate su vlaknima, a istraživanja su pokazala da vlakna iz žitarica smanjuju apetit i rizik od debljanja, kao i da održavaju nivo šećera u krvi stabilnim.

Čija semenke – izvrstan su dodatak doručku. Bogate su vlaknima i proteinima, a možete ih stavljati u čaj, zobene pahuljice, smutije. Istraživanja su pokazala da dodavanje čija semenki u doručak pomaže u mršavljenju.

Orašasti plodovi bogati su vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a istraživanja su pokazala da njihovo dodavanje u ishranu pomaže u gubitku kilograma. Takođe su i kalorični pa ograničite dnevni unos na 20 do 30 grama.

Zeleni čaj – pomaže u sagorevanju masti i kalorija, što doprinosi mršavljenju.

Grejpfrutniskokalorična namirnica bogata je vodom i vlaknima. Istraživanja su pokazala da pomaže u procesu mršavljenja, a svež grejp odličan je dodatak smutijima i voćnim salatama...

Komentari (0)

Loading