Lifestyle

Hormonska neravnoteža - ženski neprijatelj broj 1!

Hormonska neravnoteža - ženski neprijatelj broj 1!

story

Pripadnice lepšeg pola podložne su promenama i nepravilnom odnosu estrogena i progesterona, što može znatno da utiče na zdravlje, ali i da signalizira ozbiljnije poremećaje. Hormonska neravnoteža vaš je glavni neprijatelj, a ovo su prvi simptomi...

Estrogen, progesteron i testosteron

Estrogen, primarni ženski polni hormon, utiče na stvaranje masnih naslaga. Smanjuje mišićnu masu, utiče na formiranje sekundarnih polnih karakteristika, učestvuje u promenama tokom ciklusa, delujući na matericu. Nedostatak estrogena izaziva razne simptome, poput izostanka ili neredovnog menstrualnog krvarenja, opadanja libida, preuranjene menopauze, nemogućnosti začeća, promena u raspoloženju.

Progesteron, takođe važan hormon kod žena, zajedno s estrogenom reguliše ciklus, odnosno promene jajnika i materice. Važan je tokom trudnoće jer od njega zavisi ishod drugog stanja i zdravlje bebe. Posle porođaja njegova koncentracija opada.

NE PROPUSTITE: Hladno vam je: Niska temperatura može da bude mnogo opasnija od visoke i ukazuje na ove opasne bolesti

Nedostatak progesterona može se prepoznati po simptomima kao što su neredovne menstruacije, spontani pobačaj, nemogućnost održavanja trudnoće, prerani porođaji...

Testosteron, muški hormon, izlučuje se i kod žena, gde učestvuje u ravnoteži hormona. Manjak testosterona kod žena rezultira slabim libidom, suvom kožom, kosom i noktima. Povećana koncentracija testosterona u telu žene izaziva pojavu preterane dlakavosti, policistične jajnike, pojavu akni, preteranog znojenja i druge hormonske disfunkcije.

Hormonska neravnoteža među hormonima

Uzroci koji mogu dovesti do stanja neravnoteže među hormonima jesu neizbežne životne faze kod žene. Hormonski poremećaji su značajni tokom puberteta, premenopauze i postmenopauze, kao i tokom predmenstrualnog perioda. Mogući uzrok nastanka hormonskog disbalansa je dugotrajno i nekontrolisano korišćenje hormonskih preparata za sprečavanje začeća.

Ostali uzroci mogu biti posledica određenih bolesti, a najčešće su dijabetes i bolesti štitne žlezde. Okidači hormonske neravnoteže mogu biti stres, loša ishrana, stroge dijete, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, alkohol, kofein i neki lekovi. Na hormone utiču i brojni toksini, posebno parabeni. Kandida je gljivica koja može biti pokretač hormonske neravnoteže u organizmu.

Ona se ponaša kao estrogen, navodeći organizam da smanjuje sekreciju estrogena iz žlezda. Na taj način, može uticati i na rad štitne žlezde. Policistični jajnici posledica su prevelike proizvodnje muških polnih hormona i mogu dovesti do zadebljanja mišićnog zida materice, odnosno fibroze. Neravnoteža između hormona može povećati i rizik od pojave raka.

Tokom menopauze često se javlja i hipotireoza – smanjeno lučenje hormona tiroksina i usporen rad štitne žlezde. Posledice su dobijanje na kilaži, srčane smetnje, umor, nesanica, opadanje kose, depresija, smanjen libido...

Neredovni ciklusi

Simptomi hormonskog disbalansa su neredovne menstruacije. Prisutna je uglavnom kod mladih devojaka koje još nemaju regularne cikluse ili kod žena u menopauzi, kao čest simptom izostanka mesečnih ciklusa. Pojava neredovnih mensturacija znak je i postojanja policističnih jajnika.

Hormonska neravnoteža - Ostali zdravstveni problemi

Tokom ciklusa, mnoge žene, naročito u PMS-u, podložne su pojavi migrena, koje su izazvane hormonskom neravnotežom. Prilično su bolne i mogu da se jave pre i posle ciklusa. Tada se često javlja i poremećaj sna. Nesanica je često posledica hormonskih reakcija u organizmu. Smatra se da do toga dolazi zbog naglog pada nivoa progesterona.

Tokom ovulacije, kada su hormoni uzburkani, može se pojaviti loša koncentracija i slabo pamćenje. Krivac za ove neprijatne situacije je kortizol, hormon nadbubrežne žlezde, koji se dosta više stvara tokom ovulacije. Tokom predmenstrualnog sindroma, zbog hormonskog disbalansa, dolazi i do povećanog lučenja insulina, što pojačava glad.

Zbog toga često dolazi do promena u psihičkom stanju, kao i smanjenom metabolizmu, gojenju i oticanju. Mogući su u problemi s varenjem: otečen donji deo stomaka i loše varenje. Masna koža, kosa i pojava akni posledica su poremećaja hormona kod mlađe populacije, u pubertetu, a mogu se javiti i kod žena u reproduktivnom dobu zbog hormonskog disbalansa.

Komentari (0)

Loading