Lifestyle

Peruanska maka - supernamirnica: Reguliše hormone, povećava plodnost i energiju

Peruanska maka - supernamirnica: Reguliše hormone, povećava plodnost i energiju

story

Peruanska maka ubraja se u red supernamirnica. Uravnotežuje hormone, povećava plodnost i daje dodatnu energiju. Pored toga, pripisuje joj se niz svojstava za dobrobit celokupnog organizma

Maka koren, koji pripada porodici rotkvica, najdostupniji je u obliku praha. Uzgaja se u planinama Perua, pa je prozvan i „peruanski ženšen“. Osušen i pravilno čuvan, koren make može trajati i do sedam godina. Zbog povećane potražnje, ova biljka sve se više sadi u Peruu. Maka raste na visini između 2400 i 4400 metara.

Prednosti 

Prednosti make cene se odavno, a najveću popularnost stekla je kao dodatak ishrani. Bogata je vitaminima B, C i E. Ona pruža obilje kalcijuma, čak više od mleka, cinka, gvožđa, magnezijuma, fosfora i amino-kiselina. Ublažava simptome menopauze i hormonskih poremećaja, jača polnu moć, pa slobodno možemo reći da je i afrodizijak. Maka sprečava pojavu rahitisa i osteoporoze i jača imunološki sistem. Maka nas opskrbljuje energijom, a koristi se i za:

 • povećavanje izdržljivosti
 • probleme s neredovnim menstruacijama
 • ublažavanje hroničnog umora
 • povećavanje plodnosti
 • ublažavanje menstrualnih tegoba
 • regulaciju hormonske ravnoteže u telu
 • smanjenje stresa
 • lečenje anemije
 • zaceljivanje rana
 • poboljšanje pamćenja
 • zdravlje kostiju i zuba
 • sprečavanje kardiovaskularnih bolesti

Pročitajte: Aronija, magična biljka - Riznica korisnih materija i antioksidanata za jači imunitet i čelično zdravlje

Energija i izdržljivost

Posle nekoliko dana korišćenja make, nivo energije se povećava. Takođe je poznato da povećava i nivo izdržljivosti. Mnogi sportisti koriste maku kao dodatak ishrani. Ako se često osećate umorno, pokušajte s ovim prahom. Maka snabdeva organizam gvožđem i povećava broj crvenih krvnih zrnaca, koja pomažu kod anemije i kardiovaskularnih bolesti. Čuva kosti i zube zdravima i omogućava brži oporavak od povreda. Kada se koristi s dobrim režimom vežbanja, pomaže u povećanju mišićne mase.

Popravlja raspoloženje

Ako patite od anksioznosti, depresije, promene raspoloženja ili ste često pod stresom, maka može pomoći u ublažavanju negativnih simptoma. Ako se odlučite da je uzimate, očekujte i povećanje mentalne energije i koncentracije.

Za kožu

Maka prah ima pozitivno dejstvo i na kožu. Mnogima je pomogao u rešavanju crvenila i problemima s aknama. Takođe, ona smanjuje osetljivost kože. Može pomoći koži da se izbori s ekstremno hladnim ili toplim temperaturama.

Upotreba

Dobro je koristiti razmućeni prah u smutijima, salatama, pićima, kuvanoj hrani i sokovima. Ne dodaje se u hranu koja je vruća, jer gubi lekovita svojstva. Većina korisnika maka praha savetuje uzimanje s malo jogurta ili kefira zbog neutralizacije ukusa. Savetuje se i korišćenje uz malo pirinčanog mleka ili u smutiju od šoljice spanaća i dve banane. Mnogi preporučuju uzimanje sa sokom od limuna i meda. Može se dodati i slatkim obrocima, poput čija pudinga ili čokoladnog musa. Dnevno se konzumira u količini od jedne do tri kašičice, a po potrebi, doza se smanjuje.

 

Komentari (0)

Loading