Lifestyle

Hormoska neravnoteža i kako je prepoznati

Vaši hormoni predstavljaju vaše zdravlje

Hormoska neravnoteža i kako je prepoznati

Kod nekih žena pad hormona estrogena u organizmu može da izazove jake glavobolje, koje se često javljaju pre mesečnog ciklusa

Hormonska neravnoteža može biti razlog mnogih promena u vašem organizmu jer se radi o hemijskim glasnicima koji imaju uticaj na rad ćelija i unutrašnjih organa. Normalno je da se menjaju tokom životnog ciklusa, posebno pre ili posle mesečnog ciklusa. Neki lekovi mogu da izazovu promene u hormonskoj slici, a mi vam savetujemo kako da prepoznate neregularnosti u radu hormona.

Neregularnosti u ciklusu

Kod većine žena mesečni ciklus javlja se između 21 i 35 dana, a ako je kod vas svakog meseca to drugačije, može da znači da imate previše ili premalo određenog hormona. Ako imate 40 ili ste napunili 50 godina, razlog može biti perimenopauza. Neregularni ciklusi mogu biti i simptom policističnih jajnika, pa je pametno razgovarati s lekarom.

Napadi gladi, glavobolje i nesanica

Kada menjate raspoloženje i postajete tužni ili nervozni, zbog pada nivoa estrogena, veće su šanse da ćete više da jedete. Iz tog razloga su poremećaji u radu hormona povezani i s debljanjem. Kod nekih žena pad hormona estrogena u organizmu može da izazove jake glavobolje koje se često javljaju pre mesečnog ciklusa, kada se njegov nivo smanjuje. Regularne glavobolje uvek u isto vreme mogu otkriti da dolazi do promena u hormonima. Ako ne spavate dovoljno ili se nakon sna budite umorni, hormoni opet mogu biti krivci. Progesteron, hormon koji otpuštaju jajnici, odgovoran je za dobar san. Ako je njegov nivo niži od uobičajenog, teško je zaspati. Nizak nivo estrogena može da utiče na pojavu valunga i noćnog znojenja, što takođe može da utiče na kvalitet sna.

Drazen Zigic iStock Getty Images Plus via Getty Image

 

 

Pojava akni i problemi s varenjem

Ako se jave pre menstruacije, ništa zabrinjavajuće, ali one koje ne prolaze često su ipak simptom hormonskih promena koje mogu uticati na pojačano lučenje lojnih žlezda. Hormon androgen može da uzrokuje promene na folikulima kose, što takođe može da izazove pojavu akni. Kada je nivo hormona povišen ili snižen, javljaju se promene u varenju hrane pa se mogu katkad javiti bol u stomaku, nadutost, mučnina i dijareja.

Slabo pamćenje i promene raspoloženja

Zna se da progesteron i estrogen utiču na pmaćenje. Problemi s pamćenjem su posebno vidljivi u razdoblju menopauze i perimenopauze. Snižen nivo hormona može uticati na raspoloženje jer estrogen utiče na hemikalije u mozgu, poput serotonina i dopamina.

Pheelings Media iStock Getty Images Plus via Getty Image

 

 

Problemi s libidom i promene na grudima

Većina ljudi misli da je testosteron muški hormon, ali proizvodi se i u telu žene. Ako ga nema dovoljno, moguće je da ćete imati primetno manju želju za seksom. Najvažnije, manjak estrogena može da utiče na smanjenu gustinu tkiva, a ako je povišen, lako mogu nastati ciste ili kvržice na dojci. Ako primetite ovakve promene, odmah idite na pregled kod lekara.

 

 

 

Komentari (0)

Loading