Lifestyle

Omiljena nutricionistkinja srpskih zvezda vas savetuje: Tokom uskršnjeg posta preporučujem izbalansirane obroke i detoks

Autor: | 10/04/2021

Poznata nutricionistkinja Ana Petrović zagovornik je individualnog pristupa svakom pojedincu i izradi personalizovanih jelovnika.

Omiljena nutricionistkinja srpskih zvezda vas savetuje: Tokom uskršnjeg posta preporučujem izbalansirane obroke i detoks

Jedna od napopularnijih stručnjakinja za izradu individualnih jelovnika smatra da je povremeni post, ukoliko pravilno izbalansiramo obroke i uključimo detoks poput aronije, gline, morinke, biljnih čajeva, prija organizmu.

- Danas sve češće čujemo da se gladovanje naziva postom, počev od autofagije i intermittent fasting (periodično gladovanje). Sam nobelovac Osumi je rekao da je autofagija metabolički proces i da se može primenjivati kod nekih oblika raka i neurodegenerativnih bolesti kao što su demencija i Alchajmerova bolest. Izgladnjivanje na duže staze i kao promena navika teško će dati rezultate, a često može dovesti do hipoglikemije, posebnu pažnju treba da obrate ljudi na terapiji insulinom jer oni  neće moći bez hrane 16h. U postu često nema dovoljno ideja za pripremu zdravijeg obroka pa se više jedu testa, namazi koji sadrže beli šećer, rafinisana ulja i pržena hrana. Za ljude koji poste na ulju ili jedu ribu izbor je veći, a za one koji poste na vodi važna je raznovrsna ishrana i kombinacija leguminoza, žitarica, voća i povrća. – rekla nam je Ana koja je dala svoj primer jelovnika za uskršnji post.

Privatna Arhiva

 

Primer jelovnika

Doručak: Sendvič sa integralnim hlebom i povrćem ili riblja pašteta po recepturi ili voćni miks sa ovsenim pahuljicama.

Užina: Potaž od povrća ili voćna salata.

Ručak: Pasulj sa povrćem i cvekla salata ili rižoto sa pečurkama i povrćem ili bela riba ili gril povrće i miks zelenih salata.

Večera: Salata sa graškom i limetom, grilovane pečurke punjene povrćem i senfom, tuna salata i slično.

 

Komentari (0)

Loading