
Jod - Recept za dugovečnost
Rezultati studije Randers-Skagen objavljene na sajtu The National Center for Biotechnology Information, dokazuju da je ishrana bogata jodom direktno povezana sa dugovečnošću kod starijih ljudi. Ispitanici su praćeni 20 godina.

Photo by Pavel Neznanov on Unsplash
Sadržaj joda u vodi u Skagenu je 70 puta veći nego u Randersu (139 mikrograma naspram 2 mikrograma). Smrtnost je praćena do 2017. godine. Život u Skagenu prepunom joda upućuje na duži životni vek svojih stanovnika. Život u sredini bogatoj jodom može biti ključ za dugovečnost.
Odavno je poznato da jod ubija viruse I bakterije. Ono što mnogi ne znaju jeste da je JOD esencijalni mineral koji naše telo ne može proizvesti. Jod mora biti obavezan u svakodnevnoj ishrani. Najviše ga ima u algama, morskoj ribi i kuhinjskoj soli. On smanjuje oksidativni stres (slobodne radikale) koji nastaju u imunološkoj borbi organizma a imunološki sistem zavisi od pravilnog metabolizma. Za metabolizam je odgovorna stitasta zlezda a upravo je JOD njeno gorivo.
Posledice nedostatka joda mogu biti umor, depresija, slaba koncentracija. Ovo su pokazatelji da imate problem s nedostatkom joda: osećate se umorno, počeli ste zaboravljati, depresivni ste i anksiozni, srce sporije kuca. Problemi sa štitnjačom mogu imitirati brojne psihijatrijske poremećaje koji se kreću od depresije, anksioznosti, pa čak i psihoze.
Jedina efikasna prevencija je dovoljan unos joda. Povećajte unos joda. Japanci dnevno unose 1-3 mg.
Komentari (0)