Lifestyle

Crna maka, riznica zdravlja sa andskih visoravni

Crna maka, superhrana visokih nutritivnih vrednosti

Crna maka, riznica zdravlja sa andskih visoravni

Shutterstock, Promo

Crna maka, superhrana visokih nutritivnih vrednosti i moćni afrodizijak

Možda ćete, na pomen reči superhrana, prvo pomisliti na neke egzotične namirnice teško dostupne običnim smrtnicima ili na nešto što je Supermenu davalo nadljusku moć, ali - istina je negde tamo. Ovaj termin objedinjuje namirnice biljnog porekla, alge, žitarice i začine čije su nutritivne vrednosti superiornije u odnosu na ostalu hranu.

Ne sadrže hormone, pesticide, aditive, hemikalije, ali su zato bogate vitaminima, antioksidansima, mineralima i drugim jedinjenjima koja, osim nutritivnih vrednosti, imaju i pozitivan efekat po naše zdravlje.

Shutterstock

 

Iako je superhrana bila poznata još u davnoj prošlosti, kada se znalo i za lekovita svojstva određenih biljaka, vrlo je verovatno da će ona postati gastronomska budućnost čovečanstva. Možda ta budućnost deluje daleko iz ove perspektive, ali mnogi su je već uvrstili u svoj jelovnik. Pobornici "new age" načina života uveliko koriste blagodeti ovih namirnica, a visoku poziciju na superlisti zauzima i peruanska maka.

PERUANSKO ČUDO BILO JE POZNATO I MOĆNOJ CIVILIZACIJI INKA

U davno doba teritoriju Perua delilo je mnogo kultura. Među njima je i carstvo naroda Inka, najveće države pretkolumbovske Amerike. Legenda kaže da je maku stvorila boginja zemlje Pačamama, pa joj i danas u tom delu sveta posvećuju živopisne obrede pred setvu i sakupljanje plodova.

Shutterstock

 

Ovo krtolasto povrće uspeva na andskim visoravnima, čak i na visini od preko 4.000 metara, pri oštrim uslovima gde tek nekoliko biljaka može da opstane.

Maka, koju zovu i „peruansko čudo“, vekovima je sastavni deo ishrane drevnih andskih civilizacija, što dokazuju i ćupovi iz 2000. godine pre nove ere, u kojima su pronađeni ostaci ploda. Smatrana je svetom biljkom i prinošena je bogovima kao žrtva.

To nije bilo slučajno, posebno ako u obzir uzmemo činjenicu da su južnoameričke kulture, inače izuzetno napredne za svoje vreme, i te kako umele da iskoriste ono što im je Majka Priroda pružila.

Španski konkistadori možda nisu pronašli Eldorado, ali su se verovatno upoznali sa blagom koje se odnosilo na starosedelačku medicinu. U toj riznici maka je na počasnom mestu, a na posebnom glasu bio je njen koren koji se koristio za poboljšavanje plodnosti i podizanje seksualne energije.

Shutterstock

 

BLAGOTVORNA SVOJSTVA SUPERBILJKE

Poslednjih godina maka doživljava pravi bum na svetskom tržištu. Enormno je popularna u svakom kutku planete, toliko da su se obradive površine u Peruu drastično povećale.

Blagotvorna dejstva ove superbiljke naučno su potvrđena, a s obzirom na to da ima i podršku savremene medicine, u nekim zemljama smatra se lekom i ne možete je nabaviti bez recepta.

Pored toga što uspostavlja i reguliše hormonsku ravnotežu organizma, maka povećava izdržljivost i energiju, smanjuje simptome menopauze i PMS-a, a već smo pomenuli da se pokazala i kao izuzetno jak afrodizijak.

Sadrži visok sadržaj polipeptida (građevinskih blokova proteina), masnih i aminokiselina i impresivan niz bioaktivnih jedinjenja. Poznata i kao peruanski ženšen, bogat je izvor vitamina i minerala, uključujući kalcijum, magnezijum, fosfor i gvožđe. Koren se obično suši i konzumira u obliku praha, ali dostupan je i u kapsulama i kao ekstrakt.

Promo

EKSTRAKT CRNE MAKE – TEČNO BLAGO

Hladnoceđeni tečni ekstrakt crne make MacaPro XP Black, koji vam ovom prilikom predstavljamo, ima visoku nutritivnu vrednost, bogat je vitaminima B grupe i antioksidansima, stimuliše i drži u ravnoteži endokrini sistem. Pošto se već hiljadama godina koristi kao hrana, nema poznatih neželjenih efekata ili interakcije sa lekovima.

Zdravstveni benefiti su brojni: poboljšava seksualni život i funkciju reproduktivnih organa, ublažava menstrualne tegobe i simptome hroničnog umora, jača imunitet, reguliše metabolizam, poboljšava pamćenje i koncentraciju, brine o stanju kostiju, pomaže u borbi sa suvišnim kilogramima...

Na ceni je kod bodibildera i zaljubljenika u fitnes-aktivnosti.

Shutterstock

 

Izuzetne osobine crne make potiču od njenog jedinstvenog sadržaja koji čine makaeni, makamidi, fitosteroli, glukozinolati, flavonoidi, tanini, amini, amidi... Makaen i makamid utiču na hipofizu, a zahvaljujući upravo ovim komponentama maka je postala prvi identifikovani afrodizijak sa pozitivnim efektom na fertilitet.

Dok kod žena ublažava prolazak kroz menopauzu i menstrualne tegobe, kod muškaraca utiče na libido i poboljšava kvalitet sperme.

MacaPro XP Black je prirodni ekstrakt odabranog korena crne make u odnosu 18 : 1. Ova vrhunska sorta tradicionalno se koristi kao adaptogen i nutritivni izvor hrane.

Komentari (0)

Loading