Lifestyle

Divlja čaga, moćno oružje iz Sibira koje čuva vaše zdravlje

Ekstrakt divlje čage je moćni preparat iz Sibira

Divlja čaga, moćno oružje iz Sibira koje čuva vaše zdravlje

Ann Stryzekin/Shutterstock

Uz ekstrakt divlje čage zaboravićete šta su stres, umor i anksioznost

Sibir je planeta za sebe, riznica neprocenjive vrednosti za biologe, paleontologe, lovce na misterije i avanturiste. Iako je sinonim za večnu zimu i najniže temperature, to nepregledno prostranstvo može da se pohvali i stotinama ekosistema, specifičnom florom i faunom.

Surovi vremenski uslovi pretvorili su Sibir u jedan džinovski zamrzivač u čijem se dubokom, hiljadama godina starom ledu čuva DNK praistorijskih biljaka i životinja.

Tatiana Bralnina/Shutterstock

 

Iz uzoraka permafrosta naučnici su do sada identifikovali nekoliko desetina vrsta gljiva koje su u periodu poslednjeg ledenog doba „naseljavale“ najveći geografski region Rusije. Među njima je i čaga.

Bila je dobro poznata još prvim ljudskim zajednicama, a osim Sibira može se naći u još nekim hladnim krajevima severne hemisfere, kao što su Skandinavija i Kanada. To može da potvrdi i čuveni Eci, odlično očuvana mumija čoveka koji je živeo oko 3300. godine pre nove ere, pronađena 1991. u austrijskim Alpima. Otkriveno je da je „Ledeni čovek“ u svojoj torbi nosio upravo - čagu.

Zbog čega je ova neobična gljiva bila toliko interesantna još u praskozorje civilizacije? Kakve tajne krije? Ili je možda bolje pitanje kakve moći poseduje, pa je bila na tako visokoj ceni?

LEKOVITA PEČURKA BILA JE POZNATA I PRVIM LJUDSKIM ZAJEDNICAMA

Ako je zateknete negde u šumi, obično na stablu breze, i ako niste upućeni u priču, pomislićete da je to samo izgoreli deo drveta. Iako u suštini parazit, pred vama je jedna od najlekovitijih poznatih biljaka.

To crno što prvo upada u oči nije telo gljive, već sklerocijum, kompaktna masa koja joj služi sa preživljavanje u određenim vremenskim uslovima, u ovom slučaju baš oštrim. Velika količina melanina daje mu boju uglja.

Ksenia Shestakova/Shutterstock

 

Rusima, skandinavskim narodima i starosedeocima Severne Amerike čaga je poznata vekovima. Naziv potiče od reči „čaga“, što na staroruskom znači pečurka. Širu popularnost dostigla je tokom 16. i 17. veka, kada se pominje kao lek za razne bolesti u medicinskim knjigama Rusije, Severne i Istočne Evrope.

Narodno predanje kaže da je zahvaljujući njoj veliki kijevski knez Vladimir II u 11. veku izlečio rak na usnama.

Šezdesetih godina prošlog stoleća o čagi je pisao i književnik i nobelovac Aleksandar Solženjicin. Bila je jedna od junakinja njegovog romana „Odeljenje za rak“. Otprilike u isto vreme počinju i ozbiljnija naučna istraživanja. Sva su mogla da potvrde isto – da je čaga zaista lekovita. Danas se koristi u celom svetu.

ORIGINALNI 100 % EKSTRAKT DIVLJE ČAGE – ADAPTOGENI SUPERHEROJ

Na tržištu postoji mnogo preparata čage, bilo da je reč o čajevima, praškovima, tinkturama, ekstraktima ili kapsulama. Kvalitetna se prepoznaje po količini polisaharida, beta-glukana i hromogenskog kompleksa. Zato je originalni 100 % ekstrakt, koji vam predstavljamo, najbolji za organizam.

Za razliku od sirove, ekstrakt sibirske čage sadrži pomenute biološke supstance u aktiviranom obliku koji naše telo može da svari. Prema ruskim standardima, ključan je procenat hromogenskog kompleksa koji mora da bude najmanje 10%. On obezbeđuje visok udeo antioksidanasa. Sto posto čist ekstrakt ima čak 57% hromogenskog kompleksa.

Promo

 

Čaga spada u grupu retkih adaptogenih biljaka. Adaptogeni pomažu telu da se prilagodi i ponovo kalibrira u zavisnosti od okruženja. Tako, na primer, mogu da pomognu da se smirite u stresnim situacijama ili da vam uliju energiju kada ste umorni. Ova svojstva povećavaju sposobnost organizma da se bori protiv loših efekata anksioznosti, umora i depresije povezane sa stresom.

Niko od nas nije imun na pritiske savremenog života, bilo da se radi o poslu, svakodnevnim problemima i sličnim pritiscima. Kad telo doživi stres, ono oslobađa adrenalin, kortizol i druge hormone. Ti hormoni stimulišu odgovor na stres, povećavaju metabolizam i svu raspoloživu energiju koriste za rad mozga i performanse mišića.

U malim dozama to može biti veoma korisno, jer se povećavaju produktivnost i snaga. Međutim, u slučajevima hroničnog ili dugotrajnog stresa, može da ode u drugu krajnost. Umor, anksioznost, oslabljen imuni sistem i ugroženo mentalno zdravlje samo su neke od posledica.

Biljni adaptogeni koje čaga sadrži stimulišu nervni sistem drugačije od kofeina i drugih konvencionalnih stimulansa. Naime, sa adaptogenima telo i dalje pokreće odgovarajući odgovor na stresni događaj, ali promene u funkciji ćelija koje rezultiraju su umerenije i imaju manje štetnih efekata.

Tatiana Bralnina/Shutterstock

 

OBNAVLJA NERVNI SISTEM I JAČA IMUNITET

Čaga je bogata antioksidansima, triterpenoidima, polisaharidima, fenolnim jedinjenjima, melaninima, a sadrži i procenat betulinske kiseline, izuzetno korisne u borbi protiv raka. Tu je i dismutaza, proteinski enzim koji ubrzava tok lečenja, održava telo vitalnim i usporava proces starenja.

Ova superpečurka organizmu daje izdržljivost, a takođe može da podstakne proizvodnju citokina, proteina koji igraju vitalnu ulogu u stimulaciji belih krvnih zrnaca i na prvoj su liniji odbrane imunog sistema od niza bolesti. Drugim rečima, ekstrakt divlje čage pomaže u borbi protiv infekcija, od manjih prehlada i upala do bolesti opasnih po život.

Promo

Komentari (0)

Loading