Lifestyle

Upozoravajući simptom koji se javlja na noktima, a ukazuje na kancer

Simptom raka koji se javlja na noktima

Upozoravajući simptom koji se javlja na noktima, a ukazuje na kancer

Shuttersctock/FellowNeko

Simptom raka koji se javlja na noktima nije tipičan.

Bilo koju vrstu bolesti nije lako otkriti i do dijagnoze se obično dođe sasvim slučajno ili na rutinskom pregledu kada je zdravlje ugroženo.

Pročitajte: Eliksir za mršavljenje o kom svi govore! Dodajte jedan sastojak u kafu i skinite kilograme bez dijete

Kada dođe do izraženih tegoba, bolest je tada najčešće već u uznapredovaloj fazi. Rano otkrivanje je ključno za uspešno lečenje, pa je zato važno da dobro osluškujemo organizam.

Stanje noktiju često može otkriti prisustvo bolesti. Ruski onkolog Mihail Mjasnjankin ističe da dobro obratimo pažnju na svoje nokte, a posebno one lomljive nokte koji imaju pukotine na sebi.

Ako ste sigurni da niste zadobili povredu na mestu gde se iznenada pojavila modra tačka ispod nokta, to je razlog da posetite lekara.

- Кada se otkriju znaci upozorenja, morate zapamtiti da promene na nokatnoj ploči ne moraju uvek biti malignitet. Najčešće i nisu. Ima mnogo benignih formacija - objašnjava onkolog i podseća koliko je važan samopregled.

Shutterstock

 

 

Neophodno je da redovno pregledate svoje telo i konsultujete lekara ako otkrijete tamne mrlje u ustima, na glavi ili na noktima. Važno je zapamtiti da rano otkrivanje tumora omogućava blagovremeno započinjanje lečenja i poboljšanje prognoze bolesti.

Takođe, tamne pruge na noktima mogu biti znak visokog nivoa holesterola, samim tim i rizika ili prisustva kardiovaskularnih bolesti.

Da bismo snizili nivo holesterola, lekari savetuju odustajanje od masne hrane, slatkiša i peciva.

Komentari (0)

Loading