Lifestyle

7 odličnih NAMIRNICA uz pomoć kojih ćete SMRŠATI

7 odličnih NAMIRNICA uz pomoć kojih ćete SMRŠATI

Uključite ih u svoju svakodnevnu ishranu i videćete rezultate

Svi dobro znamo da ukoliko želimo da budemo fit treba zdravo da se hranimo i treniramo. Da bismo smršali, važno je da se unosi manje kalorija kako bi telo počelo da sagoreva masnoće, odnosno višak kilograma.

U celom tom procesu ključnu ulogu igra ishrana i namirnice koje svakodnevno unosimo. Zato je dobro imati na umu i da postoji određena hrana koja podstiče gubitak kilograma.

O kojim namirnicama je reč, pročitaj na sledećim stranama:

Mahunarke

Ako želite da smršate trebalo bi vašu ishranu da koncentrišete na vlakna i proteine, a namirnica koja sadrži oboje jesu mahunarke. Obiluju vlaknima, a sadrže malo kalorija pa su odličan izbor za sve koji pokušavaju da izgube kilograme.

Obroci bez mesa

Svakodnevno konzumiranje mesa nije dobro za zdravlje zato bi trebalo da pokušate da makar dva puta nedeljno ne jedete meso. Iznenadićete se koliko ukusne mogu da budu zamene za meso poput soje i tofua, a takođe su i odlične za zdravlje.

Žitarice od celog zrna

Jedna od namirnica koje bi svakodnevno trebalo da se nalaze na svačijem tanjiru jesu žitarice od celog zrna koje su vrlo hranjive i zdrave, a mogu da se pripremaju na više načina.

Povrće

Kad je u pitanju povrće, nemoj da jedete samo ono što je zeleno, već obratite pažnju na sve vrsta šarenog povrća. Paprika, paradajz, šargarepa, spanać, krompir i celer samo je neko od povrća koja je izuzetno zdravo jer obiluje vitaminima i mineralima, a sadrži malo kalorija.

Sveže voće

Savršena alternativa slatkišima, kojih malo ko može da se odrekne,  jeste voće koje obiluje vitaminima i prirodnim šećerima. Osim toga, mnoge voćke sadrže visok udeo vode pa su i vrlo zasitne.

Biljke i začini

Svi znamo da čili papričica podstiče sagorijevanje kalorija, a taj začin zapravo utiče na rad metabolizma pa se kalorije i masnoće brže sagorevaju. Mnoštvo je začina i začinskih biljaka koje podstiču mršavljenje pa je odlično da ih ubacite u svoju ishranu.

Mekinje

Ova vlakna u stanju su da apsorbuju veliku količinu vode – 25 puta više od svoje težine. To znači da se kašika ovsenih mekinja koja ima 15 g pretvara u 375 g materije koja ispunjava stomak. Jasno je da se na ovaj način stvara osećaj sitosti – stomak je bukvalno puniji i nema osećaja gladi.

Drugi način na koji mekinje od ovsa utiču na mršavljenje jeste njihova sposobnost da blokiraju apsorpciju kalorija u crevima. Suvišno je pominjati da manji unos kalorija znači brže mršavljenje.