Lifestyle

Treba vam 30 minuta, tri puta nedeljno i imaćete telo iz SNOVA

Treba vam 30 minuta, tri puta nedeljno i imaćete telo iz SNOVA

Da li će za našu figuru i opšte stanje organizma više učiniti aerobni ili anaerobni trening, dilema je koja muči većinu vežbača početnika. Zato nam na ključna pitanja o tome odgovara naša stručna sagovornica, fitnes instruktorka Maja Dimitrijević...

 Jedna od veoma prisutnih fitnes dilema jese da li je efikasnije raditi vežbe s tegovima ili kardioprogram. Kada smo Maji Dimitrijević, nekadašnjoj karatistkinji, a danas uspešnoj fitnes instruktorki, saopštili da bismo voleli da pričamo o tome, rekla je da je ona uvek i za jedno i za drugo, ali da od ciljeva treninga i trenutnog stanja vežbača, pod čim se podrazumeva telesni sastav i nivo fizičke forme, zavisi kako ćemo ih koristiti.

– Uvek sam za kombinovanje ova dva vida treninga. Najčešće ih odvajam, ali ukoliko jedan trening sadrži i kardio i rad s tegovima, onda kardio uvek ide posle tegova.

KARDIOTRENING čine aktivnosti poput džoginga, vožnje bicikla, brzog hodanja, plivanja... Dok ih izvodi, vežbač angažuje velike mišićne grupe, podiže puls i koristi kiseonik za rad mišića. Zbog toga se sve ove aktivnosti zovu i aerobne.

Trošenje masti

Gorivo za rad mišića može biti ili mast ili ugljeni hidrati. Tokom kardiotreninga, ako su aktivnosti umerenog intenziteta, najviše se koriste masti kao izvor energije, pa je to jedna od najvećih koristi od ovog vida treninga, ukoliko želimo da smršamo.

Vreme treninga

Da bi se došlo do toga da se troše masti, kao izvor energije, neophodno je da aktivnosti traju bar trideset minuta.

Koristi

Kardiotrening donosi niz zdravstvenih blagodeti – smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti,  stresa i anksioznosti, poboljšanje kvaliteta sna i opšteg stanja organizma.

TRENING S TEGOVIMA ne podrazumeva bodibildera koji podiže ogromne težine. Naravno, može da bude i tako, ali to je samo jedna od varijanti treninga, a radi se ako želimo da postignemo hipertrofiju mićića i povećanje sile. Jedna od najvećih zabluda, uglavnom žena, jeste da će se ako budu vežbale s tegovima nabildovati i da na taj način neće skidati kilažu.

Sagorevanje masti

Najvažnije je da znaju da je najveći sagorevač masti mišić, dakle veći mišić – veće sagorevanje masti. Ja u svom treningu, kao i u treninzima svih svojih klijenata primenjujem vežbe sa opterećenjem. To su nekada trenažeri za vežbanje, nekada slobodni tegovi, gume, medicinke ili težina sopstvenog tela, ali koji god da je cilj mi koristimo operećenje.

Definicija ili mršavljenje

Trening se planira u zavisnosti od toga želimo li da postignemo definiciju ili skinemo kilograme. Ukoliko želimo da smršamo, radimo s manjim težinama, veći broj ponavljanja (više od 12). Kada je cilj povećanje mase, koriste se veće težine, uz manji broj ponavljanja.

Sprečavanje gubitka mišića

Tokom dijeta, kada se gubi mast, ako u ishrani nemamo dovoljno proteina i ako ne vežbamo s tegovima, neminovno ćemo gubiti mišićnu masu, a to ne želimo. Trening sa opterećenjem sprečava gubitak mišićne mase i utiče na njeno povećanje. Takav trening deluje i na jačanje kostiju, ligamenata, tetiva, kao i prokrvljenost mišićnog tkiva.