Lifestyle

Sačuvajte vid: Evo na šta sve treba da obratite pažnju

Sačuvajte vid: Evo na šta sve treba da obratite pažnju

story

Pri radu s kompjuterima oči se opterećuju mnogo više nego što bi trebalo, zato vam predlažemo koje mere predostrožnosti da primenite. Smanjite naprezanje kako biste izbegli brojne probleme, a ako ih već imate, javite se oftalmologu

Zdravlje očiju jedan je od bitnijih faktora koji u velikoj meri utiču na kvalitet života svih nas. Neki oblik očnog oboljenja koje može da značajnije utiče na vid pogađa jednu od šest osoba starijih od 45 godina. Taj rizik znatno se povećava s godinama.

Preduzimanje preventivnih mera ili pravovremeno javljanje oftalmologu pri primećivanju simptoma može da spreči ili ublaži posledice najčešćih očnih bolesti. Takođe, višečasovno sedenje ispred monitora može da utiče na zamor očiju i da izazove glavobolje, bol u oku, gubitak fokusa ili dupli vid. To su sve problemi koji su povezani s naprezanjem očiju usled dugog gledanja u monitor. Prema navodima Američke optometrijske asocijacije, 70 do 75 odsto onih koji rade na kompjuteru ima probleme s vidom i to stanje je nazvano sindrom kompjuterskog vida, a svake godine broj novih slučajeva povećava se za milion. Studije pokazuju da se pri radu s kompjuterima učestalost treptanja smanjuje i do pet puta, a retko i nekompletno treptanje može uzrokovati suvoću, crvenilo i iritaciju očiju zbog bržeg isparavanja suznog filma.

Izbacite sve otrove iz tela za 2 dana!

Saveti za zaštitu vida

– Na vreme uočite simptome i promene u vidu. Ukoliko primetite da slabije vidite ili druge simptome, kao što su zamagljen vid, prisustvo „mušica“ ili drugih zamućenja i ispada u vidnom polju, „sevanje“ u oku, duple slike, otežano čitanje, crvenilo ili bol u predelu oka, odmah se javite oftalmologu.

– Zaštite oči od UV zračenja. Ono dovodi do oksidativnog oštećenja pre svega očnog sočiva i može prouzrokovati kataraktu. Takođe, može dovesti do oštećenja žute mrlje, a ukoliko je veoma jako i do akutnog oštećenja rožnjače, pri boravku na moru i planinama.

– Idite na redovne godišnje sistemske preglede i proverite krvni pritisak, nivo šećera i masnoće u krvi. Povišen krvni pritisak, dijabetes i masnoće mogu u velikoj meri da dovedu do promena na oku, pogotovo na očnom dnu i oštećenja vida.

– Obavite kompletan oftalmološki pregled. To je prilika da proverite očni pritisak i stanje očnog dna kako biste na vreme otkrili bolesti koje mogu značajno da oštete vid, pre svega glaukom.

– Kada koristite kompjuter uz slabo osvetljenje, dodatno opterećujete vid. Postarajte se da prostorija bude dovoljno osvetljena kako biste smanjili opeterećenje oka. Pazite i da monitor kompjutera bude dovoljno udaljen od vaših očiju – od 50 do 70 centimetara. Takođe, budite sigurni da nema refleksije. Refleksija sunčeve svetlosti na ekran može znatno oštetiti vid. To ćete najbolje sprečiti tako što monitor okrenete od prozora, roletni, žaluzina ili zavesa.

– Ako dugo sedite ispred monitora, pravite češće pauzu. Fokusirajte pogled na udaljene stvari 15 minuta. To će mišićima zaduženim za fokus dati priliku da se opuste. Takođe, po pet do 10 sekundi trebalo bi se fokusirati čas na bliske, čas daleke objekte, do desetak puta.

Znakovi da ste pod STRESOM!

– Kada se bavite zahtevnijim poslom na kompjuteru, brzina treptanja se smanjuje. Trebalo bi da se trudite da trepnete svakih 10 do 15 sekundi. Ovo će obložiti rožnjaču koja će, zauzvrat, negovati oči kiseonikom i drugim nutrijentima, a premaz suza izoštriće vid.

– Smanjite duvan. Pored negativnog uticaja na krvne sudove u celom organizmu, pa i na očnom dnu, dokazano je da pušenje znatno ubrzava degenerativne promene u žutoj mrlji.

Režim ishrane za zdrave oči

Namirnice bogate antioksidansima usporavaju i sprečavaju nastanak katarakte, kao i nastanak i progresiju degenerativnih promena u žutoj mrlji. Antioksidansa ima u voću kao što su borovnice, pomorandže, suve šljive, jagode, trešnje; od povrća najviše ih sadrže spanać, zelena salata, brokoli i kelj. Omega 3 nezasićene masne kiseline povoljno deluju na žutu mrlju i usporavaju degenerativne promene u njoj, a takođe otklanjaju ili ublažavaju simptome suvog oka i blefaritisa (hroničnog zapaljenja kapaka).

SVI JE JEDU ZA RUČAK, STRUČNJACI KAŽU – NE! Iznenadiće vas koje je zapravo idealno doba dana ZA SUPU