Moda

Preminuo čuveni Aleksandar Joksimović, najveća modna ikona Jugoslavije

Preminuo Aleksandar Joksimović, najpoznatiji modni kreator nekadašnje Jugoslavije, čovek koji je oblačio brojne dame od ugleda, među kojima i Jovanku Broz.

Preminuo čuveni Aleksandar Joksimović, najveća modna ikona Jugoslavije

Preminuo Aleksandar Joksimović u 87. godini, nakon što je izgubio bitku s koronavirusom. Čovek koga su zvali „modni bog” krojio je modu Jugoslavije, a bio je i svetski poznat jer su njegove modele nosile najlepše žene Balkana. Ostavio je neizbrisiv trag kao jedan od najvećih modnih kreatora koji su živeli i stvarali na našem tlu.

U svoje vreme, na vrhuncu slave odbio je brojne modne kuće, među kojima i čuveni „Dior”, kako bi radio za svoju zemlju i najlepšu modu stvarao u njoj.

Joksimović je počeo da se bavi modom 60-ih godina, u momentu kada zvanje modni dizajner u Jugoslaviji nije postojalo. Prva kolekcija koju je uradio bile su školske uniforme, a zatim počinje da radi u odeljenju za izvoz u „Centrotekstilu”.

Kada je njegova revija dospela u magazin „Njujork tajms”, sve se promenilo. Na otvaranju Nacionalnog salona, 1965. godine, on se predstavio novom kolekcijom, a američki novinar koji se tu zatekao napisao je da se pojavio jedan mladi čovek ogromnog potencijala. Taj tekst bio mu je karta za bavljenje visokom modom, prenose „Novosti”.

Njegova najpoznatija kolekcija „Simonida” opčinila je sve žene regiona, a on je tada bio pravi modni trendseter jer su komadi iz ove kolekcije bili najkopiraniji. Voleo je da mu model bude Milena Dravić, za koju je smatrao da ima osobine idealne Beograđanke. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tag vesti (@tag.vesti)

Poseban značaj u njegovoj bogatoj karijeri imala je saradnja s Jovankom Broz. On je promovisao modu svoje zemlje kroz kreacije za razne diplomatske događaje na kojima je prisustvovala prva dama Jugoslavije. Rado je sarađivao s njom i imali su divan poslovni odnos. Uvek je o njoj govorio s puno poštovanja, a posebno je isticao da je ona bila ličnost izuzetne kulture i manira, s kojom je uvek bilo zadovoljstvo sarađivati.

 


 

Komentari (0)

Loading