Lifestyle

Sedam stvari koje niste znali o bakalaru

Autor: | 16/11/2017

Sedam stvari koje niste znali o bakalaru

Jednostavna priprema štapića bakalara omogućava očuvanje svih hranljivih sastojaka, zbog čega ovu vrstu sa pravom smatraju kraljicom među morskim ribama. Bakalar spada u ribe čija je priprema izuzetno zahtevna, dok su Frikom panirani stapici bakalara su savršeno resenje za brz i ukusan obrok.

1. Jedno od omiljenih jela Mediterana, potiče iz hladnih mora.
2. Vikinzima je sušeni bakalar bio osnovna namirnica na dugim putovanjima.
3. Postoje tri vrste bakalara: atlanski, pacifički i grenlandski.
4. Najveći izvoznici ove ribe su: Island, Norveška, Švedska, Kanada i Poljska.
5. Najbliži rođak bakalara iz naših krajeva je oslić.
6. Bakalar ima malo kalorija i čuva srce! Obiluje kalcijumom, jodom i gvožđem, vitaminom D i ima malo masti.
7. Tradicija je da deca u Norveškom gradiću Bastrardu seku jezike bakalara,i pri tom zarade pristojnu količinu za svoj džeparca.