Lifestyle

Nagrađene najbolje ideje koje će sportistima sa invaliditetom olakšati bavljenje sportom

Autor: | 30/10/2017

Nagrađene najbolje ideje koje će sportistima sa invaliditetom olakšati bavljenje sportom

Apatinska pivara u okviru platforme "Šampioni svaki dan“ dodelila po 4.000 evra za tri najbolja projekta

Na dvodnevnoj intenzivnoj radionici ideja (hakatonu) održanoj u sklopu platforme "Šampioni svaki dan“ koju sprovode Apatinska pivara i Paraolimpijski komitet Srbije odabrana su tri najbolja projektakoja će sportistima sa invaliditetom olakšati i omogućiti uspešnije bavljenje sportom.

Stručni žiri na čelu sa Draženkom Mitrovićem, našim proslavljenim paraolimpijcem odlučio je da projekti: "Pokreni se i treniraj“ atletskog kluba "Pora“ iz Užica, "I po suncu i po kiši, vežbaćemo zajedno“, atletskog kluba Takovo iz Gornjeg Milanovca i"Podrška međunarodnom turniru košarke u kolicima“ košarkaškog kluba "Sigidunum“ iz Beograda dobiju sredstva za finansiranje u vrednosti od 4.000 evra.

Draženko Mitrović

Na adresu platforme "Šampioni svaki dan“ stigao je veliki broj predloga iz gradova širom Srbije, a nakon glasanja zajednice i žirija, devet finalista je učestvovalo na dvodnevnoj radionici gde su uz pomoć stručnjaka za pristupačnost i paraolimpijski sport dodatno dorađivali projekte kako bi bili spremni za implementaciju.

- Paraolimpijski komitet Srbije zahvaljujući podršci Apatinske pivare po prvi put organizuje ovako sveobuhvatan i sistematičan pristup razvoju organizacione i sportske infrastrukture u lokalnim zajednicama koja ima za cilj poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti sportskih sadržaja osobama sa invaliditetom. Smatram da ovakvim aktivnostima, uz doslednu primenu zakonske regulative Republike Srbije koja je u oblasti sporta usklađena sa najvišim svetskim standardima, POKS i Apatinska pivara suštinski doprinose da Srbija bude bolje mesto za život - rekao je Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije.

"Šampioni svaki dan“ je platforma namenjena svim osobama sa invaliditetom koje se već bave sportom ili bi želeleda se fizički aktiviraju. Zamišljena kao izvor znanja i informacija o sportskim aktivnostima koje se odvijaju u okviru Paraolimpijskog komiteta Srbije, drugih organizacija i institucija u Srbiji ali i kao prostor za inspiraciju kroz primere uspešnih sportista.

Miloš Zarić

"Drago nam je da inicijativa koju smo pokrenuli dobro prihvaćena, da ljudi razmenjuju ideje i da su i na lokalnom nivou otvorena neka pitanja od važnosti kada je reč o sportu osoba sa invaliditetom. Siguran sam da će projekti koje smo ovoga puta nagradili biti veoma uspešni i da će omogućiti da sportisti sa invaliditetom ostvare svoj put potencijal - rekao je Nikola Šućur, marketing menadžer za srpske brendove u Apatinskoj pivari.

Draženko Mitrović

Sprovođenje ove platforme je deo saradnje između Paraolimpijskog komiteta Srbije i Apatinske pivare koji su krajem prošle godine potpisali su ugovor o saradnji u okviru koje Jelen pivo aktivno pruža podršku Paraolimpijskom komitetu Srbije sve do sledećih Paraolimpijskih igara u Japanu 2020. godine.

Više o samom projektu možete saznati na sajtu www.sampionisvakidan.rs.