Lifestyle

Doc. Dr Tanja Radević o ovogodišnjoj kampanji za borbu protiv melanoma: Zaštita od opekotina u detinjstvu smanjuje rizik

Kampanju Euromelanom u Srbiji organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije od 2008.godine u saradnji sa Euromelanom Evrope, Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju (EADV), Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO) i Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva.

Doc. Dr Tanja Radević o ovogodišnjoj kampanji za borbu protiv melanoma: Zaštita od opekotina u detinjstvu smanjuje rizik

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, pandemije uzrokovane Covid-19 virusom, ovogodišnja Euromelanom kampanja se održava kroz medijsku kampanju i društvene mreže, sa ciljem informisanja javnosti i podizanja svesti o značaju pravilnog ponašanja na suncu, samopregledu kože i ranoj detekciji melanoma. Euromelanom kampanja dobila je i ove godine podršku Ministarstva Zdravlja, a po prvi put i podrsku Ministarstva omladine i sporta, nekadašnjeg reprezentativca Vanje Grbića i Vaterpolo saveza Srbije koji su prepoznali značaj u nastojanju da se deca i mladi ljudi motivišu na odgovorno ponašanje i prevenciju, kao i da usvoje pravilne stavove u vezi sa izlaganjem suncu počev od najranijeg uzrasta. Takođe su i brojne javne ličnosti uzele učešće u kampanji.

Slogan ovogodišnje kampanje glasi “Rak kože: vaša prošlost određuje vašu budućnost”, odnosno životne navike, zanimanje i prošlost utiču na vaš rizik za razvoj melanoma.

S obzirom na to da još uvek nije moguće uticati na ostale faktore rizika, zaštita od UV zračenja ostaje jedini metod primarne prevencije. Važno je zaštititi decu koja su osetljivija na štetne efekte sunčevog zračenja i sprečiti pojavu opekotina u dečijem uzrastu i adolescentnom periodu jer je poznato da pojava opekotina pre 18.godine udvostručuje šansu za nastanak melanoma tokom odraslog doba.

Takodje treba izbegavati namerno izlaganje UV zračenju tokom leta na godišnjem odmoru zarad dobijanja tamnog tena iz estetskih raloga kao i korišćenje solarijuma čija je upotreba povećana u poslednjim decenijama. Ističem da samo jedna seansa u solarijumu povećava šansu da se dobije melanom za 20%, što su posete solarijumima češće i dužina izlaganja UV zracima veća, veća je mogućnost nastanaka karcinoma kože, preranog starenja kože, kao i ostećenja oka. Solarijumi su posebno štetni za mlađe osobe (18-29 godina), učestalost melanoma je kod mlađih osoba koje idu u solarijume 4-6 puta veća nego kod mlađih osoba koje ne koriste solarijume. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, je 17. februara 2019. godine, usvojilo pravilnik o zabrani upotrebe solarijuma za osobe mladje od 18. godina života, a za starije je upotreba solarijuma dozvoljena uz potpisivanje informisanog pristanka, gde su navedeni svi rizici i posledice koji nastaju njihovom upotrebom.

Shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, nacionalni tim Euromelanom kampanje odlučio je da ove godine neće biti organizovani preventivni pregledi gradjana, koji se ne obavljaju ni u drugim zemljama Evrope, već su planirana edukativna predavanja na dečjim odbojkaškim i vaterpolo kampovima u Srbiji. Prva aktvnost kampanje Euromelanom ove godine održana je 05.06.2021. godine na vaterpolo kampu u Bečeju gde su dermatolozi održali predavanje deci na temu melanoma i nemelanomskih karcinoma kože, koliko je štetno pregoreti na suncu u detinjstvu, koliko je opasno izlagati se solarijumima i kako se pravilno zašititi, s obzirom da se bave sportom koji iziskuje boravak na suncu tokom većeg dela godine. Sledeće aktivnosti uključuju predavanja na odbojkaskom kampu u Sokobanji, koja su planirana 26.jun 2021., 03. i 10. jula 2021. a potom i vaterpolo kampovima na Kosutnjaku i Bečeju 20. i 28. avgusta 2021.

Cilj ovogodišnje kampanje je da prenesemo poruku putem medija o bezbednom boravku u spoljašnjoj sredini, zaštiti od UV zračenja, značaju samopregleda kože jednom mesečno i javljanju dermatologu radi dermoskopskog pregleda ukoliko se primete promene koje se razlikuju od ostalih mladeža, menjaju oblik, rastu, postaju asimetrične, nepravilnih ivica i različitih boja.

Savetujem da vodite računa o vašoj koži svakodnevno, ne samo u toku letnjih meseci i na moru, već i tokom oblačnih dana, usvojite zdrave navike uz sve preventivne mere kako biste sačuvali svoju kožu i izbegli moguću pojavu nastanka karcinoma kože.

Komentari (0)

Loading