Lifestyle

Vesna Kodžopeljić: Puštam srcu da me vodi

Vesna Kodžopeljić, direktorka maloprodaje kompanije nameštaja MATIS otkriva na šta je najponosnija kada je reč o karijeri, kako troši sobodno vreme, zašto ne voli da drugima daje savete i objašnjava na koji način usklađuje posao i privatni život

Vesna Kodžopeljić: Puštam srcu da me vodi

Kompanija Matis Group posluje već 20 godina i za to vreme je postala sinonim kvaliteta, udobnosti i prepoznatljivog dizajna. Za uspeh koji se meri velikim brojem zadovoljnih kupaca zaslužna je, između ostalih, Vesna Kodžopeljić, mlada, stručna i poslovno vrlo posvećena dama, koja obavlja funkciju direktora maloprodaje. Kako nam je otkrila, do te pozicije pela se stepenik po stepenik, a mada je zbog profesionalnog napretka pristala na mnoga odricanja, tvrdi da je kroz posao s godinama naučila kako da istovremeno bude delotvorna na više frontova. Svaki slobodan trenutak koristi da otputuje kod roditelja u Ivanjicu i to vreme provedeno s njima, kao i s bratanicom Ljubicom, za nju ima neprocenjivu vrednost. Pored najmilijih, Vesnin najvažniji izvor ljubavi i pozitivne energije jeste i posao koji obavlja s velikom radošću, te nam je već na početku razgovora ispričala o saradnji Matis Groupa i kompanije Natuzzi.

– Saradnju kompanija Matis Group i Natuzzi često volim da opišem poslovicom Sličan se sličnom raduje. Već šest godina generalni smo zastupnici za Srbiju linije luksuznih dizajnerskih komada nameštaja Natuzzi editions, kao i prvoklasnih kožnih garnitura i setova pod nazivom Softaly. Rekla bih da smo brend Natuzzi, snagom naše kompanije, vratili u Srbiju i to na mesto koje mu zaista pripada. Istovremeno smo generalni zastupnici još nekoliko italijanskih kuća nameštaja, kao što su Connubia, Scab, Nicoletti, Novaluna, Unopiu...

Promo

 

Osim na lep dizajn, kompanija Matis Group je, ako smo dobro zaključili, poslednjih godina fokusirana i na praktičnost. Koliko ovde ima vašeg udela kao ženskog člana rukovodstva?

- Na kreiranju radi čitav tim sastavljen od inženjera i dizajnera. Kao ekonomista, dajem svoj doprinos po nekim drugim pitanjima, u samom procesu planiranja i izrade jednog komada nameštaja koji će biti plasiran na tržište. Kao žena, pre svega obratim pažnju na estetiku i u tom smislu vrlo često umem da dam sugestiju, ali kada su kvalitet i praktičnost u pitanju, poslednju reč svakako ima mašinski inženjer, koji je i direktor naše proizvodnje.

Da li je teško u današnje vreme biti žena na vodećoj poziciji?

- Mislim da sve manje ili gotovo uopšte nema podela po polovima kada je reč o bilo kojoj poziciji, pa i rukovodećoj. Bar je takav slučaj kod nas u kompaniji, o čemu svedoči veliki broj žena u različitim sektorima. Što se mog razvojnog puta tiče, ono na šta sam veoma ponosna jeste to što sam, odmah po završetku školovanja, u kompaniji krenula stepenik po stepenik. Prošla sam kroz skoro sve sektore i upravo to iskustvo mi je pomoglo da steknem kompletnu sliku, tj. budem upućena u svaki segment posla kojim sada rukovodim. Uostalom, zalaganje, posvećenost i rezultat su najobjektivniji pokazatelj nečijeg rada, bilo da je u pitanju žena ili muškarac.

Može li direktorka maloprodaje u kompaniji Matis Group jednako uspešno da obavlja i ulogu emotivne partnerke, supruge, majke, sestre, prijateljice?

- Kroz posao sam naučila da delujem na više frontova istovremeno i da budem dostupna u svakom trenutku za bilo koji zahtev. Tako se ophodim i u privatnom životu prema najbližem krugu prijatelja. Svaki slobodan trenutak koristim da otputujem kod roditelja i to vreme provedeno s njima, kao i s mojom bratanicom Ljubicom, za mene je od neprocenjive vrednosti, a ujedno je to moj najvažniji izvor ljubavi i pozitivne energije. Još uvek se nisam ostvarila u ulozi supruge i majke pa ne mogu da vam dam potpun odgovor, ali verujem da će se i to u skorije vreme desiti. Ono u šta sam sigurna je da ću se truditi da budem posvećena i uspešna i na tim poljima (smeh).

Promo

 

Šta biste poručili damama koje odustaju od karijere jer smatraju da će im to uništiti privatni život?

- Ne volim da delim savete jer mislim da svako od nas teži različitim ciljevima i idealima, ali smatram da je važno da verujemo u sebe i pustimo srce da nas vodi. Nikada ne odustajem od snova i to je jedini savet koji mogu da dam.

Kako izgleda jedan vaš slobodan dan?

- Odrasla sam u Ivanjici koja je, između ostalog, poznata kao vazdušna banja, stoga me vuče da slobodan dan provodim u prirodi. Na taj način se oslobađam stresa koji nam donose svakodnevica i život u velikom gradu. Kada nisam u mogućnosti da otputujem, uvek je dobrodošla šetnja ili ispijanje kafe s prijateljima.

Da li je istina kada kažu da odabir nameštaja mnogo govori o našem karakteru ili pak skrivenim osobinama?

- Ukus kod svih nas se s godinama menja, bilo da je u pitanju uređenje životnog prostora, stil odevanja... Podjednako uživam u prostoru uređenom u rustičnom stilu, kao i u modernom, minimalistički uređenom ambijentu. Važna je energija prostora, a to zavisi od ljudi koji se u njemu nalaze.

Na šta ste do sada najponosniji poslovno?

- Osim malopre promenutog razvojnog puta, ponosna sam na tim koji sam uspela da sastavim, a koji funkcioniše čitavu deceniju. Mišljenja sam da tu nije reč samo o ljudima koji zajedno rade, već onima koji jedni drugima pre svega veruju. Posle decenije uspešnog poslovanja, rekla bih da smo sve ove godine jedni u druge jako verovali.