Promo

Rečnik nove stvarnosti u borbi za izjednačavanje prava muškaraca i žena

Converse je brend koji od svojih početaka podržava i stoji rame uz rame sa onima koji menjaju svet, ruše norme i bore se za bolje danas i još bolje sutra. I zato danas daje platformu i megafon u ruke i onima koji žele da stvarnost u kojoj živimo dobije i svoje jezičko otelotvorenje.

Rečnik nove stvarnosti u borbi za izjednačavanje prava muškaraca i žena

Promo

Postoje žene dramaturzi, arhitekte, hirurzi, piloti, dekani – to je činjenica koji niko ne može da ospori...ali zašto je nekima od nas onda problem da ih zovemo dramaturškinjama, arhitektinjama, hirurškinjama, pilotkinjama, dekankama? Da li je to zato što ne znamo tačan naziv zanimanja u ženskom rodu ili zato što odbijamo da prihvatimo stvarnost i novo mesto koje žene imaju u toj stvarnosti?

Iva Parađanin

 

Ukoliko je u pitanju prvi razlog, bez brige, Converse je pomogao u izradi „Rečnika nove stvarnosti“, autorke Marjane Stevanović, koji objašnjava zašto srpski jezik sasvim legitimno ima i svoju rodno senzitivnu stranu – i koji će vam pomoći da znate i koristite zanimanja u ženskom rodu kad god je to potrebno. Web adresa na kojoj možete da vidite pomenuti rečnik, kao i uvodnike autora, je www.recniknovestvarnosti.rs a njegovo „papirno“ izdanje će biti dostupno na nekoliko lokacija širom Beograda.

Marjana Stevanović

 

 Lingvista Vlado Đukanović podržao je ovaj rečnik svojim uvodom, a na pitanje zbog čega je važna upotreba rodno senzitivnog jezika, pre svega na formalnom nivou, nivou institucija, saznaćemo u samoj kampanji. 

Pogledaj galeriju

 

Komentari (0)

Loading