Lifestyle

Dejan Ljevnaić: Jahorina je doživela preporod

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ poziva turiste da posete ovu divnu planinu i uživaju u raznolikom što sportskom, što zabavnom i kulturnom sadržaju koji su im on i njegov tim pripremili od decembra do marta

Dejan Ljevnaić: Jahorina je doživela preporod

Mada je tek četvrtu godinu na čelu Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić uradio je mnogo na uređenju pomenutog skijališta, modernizovanju, a samim tim i na njegovom popularizovanju. Na hiljade skijaša svake godine iznova se vraća na ovu raskošnu, snegom pokrivenu planinu, a sve zahvaljujući inovativnosti i interesantnim projektima koje on i njegov tim tokom čitave godine osmišljavaju, a zatim dobro isplanirano primenjuju. Za ovu zimsku sezonu, koja će zvanično biti otvorena 2. decembra, direktor OC „Jahorina“ gostima će ponuditi raznolik sadržaj, između ostalog, dve nove staze za noćno skijanje, od kojih jedna nosi ime našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića. Tu je i pokretanje gondole Poljice, proširenje Olimpijskog bara, kao i brojni koncerti regionalnih zvezda i festivali.

Kojom manifestacijom ćete otvoriti ovu zimsku sezonu?

- „Ćevap festom“ ali i koncertima Tonija Cetinskog, Saše Matića i Harisa Džinovića. Karte je od 1. novembra moguće kupiti na www.kupikartu.ba. Posetioci će moći da pazare ski-karte po povlašćenoj ceni s popustom od 50 odsto, a potom da probaju travnički, banjalučki, sarajevski i veganski ćevap. Dva vikenda u decembru obeležiće „Music week“ festival na kojem će nastupati gotovo sve regionalne muzičke zvezde. Tokom januara i februara biće organizovane intro zabave na stazama, u okviru kojih ćemo ugostiti najpoznatija svetska imena elektronske muzike, a sezonu ćemo zatvoriti u martu „Winter magic by Brodolom Jahorina“. Ova sezona biće puna iznenađenja. Idemo korak dalje i siguran sam da će svi oni koji dođu da nas posete biti izuzetno zadovoljni.

Marija Nišić

 

Na koliko staza tačno posetioci mogu da računaju?

- Jahorina sada na svojih 47 kilometara ski-staza ima ukupno 14 instalacija vertikalnog transporta i tri ski-vrtića za najmlađe posetioce. Naša nova staza, koja nosi ime Novaka Đokovića, od ove godine dobija i rasvetu, što znači da će biti u pogonu za noćno skijanje, uz još njih pet sa istom namenom. U okviru priprema za ovu sezonu izgradili smo potpuno novi šestosed „Rajska dolina“, sidro „Javor“ i lift „Spust“, a ono što je skijaše najviše obradovalo jeste pripremanje ski-staze „Olimpijski spust“ koja će nakon više od 30 godina ponovo biti dostupna.

Kakva je bezbednost na skijalištu?

- Novim sedam kilometara dugačkim sistemom za osnežavanje, garantujemo dobro pripremljene staze, a za ugodniji dolazak do nas presvučen je put od Pala do Jahorine. Kao i prošle godine, strogo ćemo se pridržavati svih preporuka i epidemioloških mera, a imamo i laboratoriju za brzo testiranje. Ovu priliku koristim da apelujem na sve skijaše da budu odgovorni.

Osim boravka u prirodi i skijanja, šta jedan ovakav centar još nudi, što do sada u brošurama nismo videli?

- Osim najboljeg odnosa cene i kvaliteta, ono što izdvaja Jahorinu od svih drugih planina jesu domaćinski pristup, srdačnost i neposrednost ljudi. Najveći projekat koji ćemo ove godine predstaviti je gondola „Poljice“, sa svetlosnim efektima i moderno dizajniranim stanicama i kabinama. S pet žičara i pripadajućih staza povećaćemo kapacitet za 9.500 skijaša na sat. Takođe, ambijentalno smo uredili gornji deo planine, a dobro poznati ugostiteljski objekat „Olimpijski bar“ novu sezonu dočekaće s proširenim kapacitetom od 100 mesta. Na dan njegovog otvaranja nastupiće pevačica Milica Todorović.

Marija Nišić

 

Kazali ste: ”Ja živim skijanje i planinu 24 časa dnevno i ne bih mogao da zamislim da se bavim poslom koji ne volim”. Da li je upravo to tajna vašeg i uspeha celokupnog vašeg tima?

- Ključ je u jedinstvu ljubavi prema skijanju i ovom poslu, ali i u odabiru pravih saradnika i godinama iskustva, kao i pravom odabiru investicija i njihovoj brzoj realizaciji.

Nakon četiri godine rada u OC „Jahorina“ jeste li bar na pola puta od onoga što ste na početku zacrtali da ćete uraditi?

- Uradili smo zaista mnogo, po 20 projekata paralelno godišnje. Iza nas je mnogo napornog rada, neprospavanih noći, ali i uspešno realizovanih projekata kojima se sada dobro upravlja. Jahorina je doživela potpuni preporod. Uvek, naravno, ima mesta za napredak. Ideje su nešto što nam ne nedostaje i uz dobru podršku Vlade RS, uspeh ne može izostati.

Kao ljubitelj planine i skijanja, šta biste poručili onima koji na skije nikada nisu stali?

- Skijanje nije samo zdrav sport nego je zabavan i uzbudljiv, posebno ako imate dobro društvo. Bitno je da prve skijaške korake načinite uz pomoć instruktora. Olimpijski centar „Jahorina“ ima svoju školu gde se veština stiče na zabavan način. Dodatna prednost je što smo staze uredili tako da su blage, široke bez kontranagiba – prilagođene upravo početnicima.

Marija Nišić

 

 

Ponosni ste na raznolikost turista. Iz kojih sve zemalja oni dolaze?

- Beležimo ogromno interesovanje skijaša s prostora bivše Jugoslavije, a zbog investicija i velikih infrastrukturnih projekata koji su u finalnoj fazi radova, dočekaćemo zimsku sezonu kao broj 1 ski-centar u ovom delu Evrope.

 

Komentari (0)

Loading