Promo

Kako ubrzati oporavak nakon povrede?

Do povreda zglobova, tetiva i ligamenata i preloma kostiju najčešće dolazi u fizički aktivnoj populaciji, što ne znači da su starije osobe pošteđene pojave istegnuća, uganuća ili naprslina, pogotovo ako govorimo o damama u menopauzi, kod kojih je prirodno smanjena sinteza kolagena.

Kako ubrzati oporavak nakon povrede?

Promo

Među rekreativcima i sportistima povrede se najčešće javljaju usled loše tehnike izvođenja vežbi, neadekvatnih uslova treniranja ili prevelikog opterećenja. Preko 50% svih sportskih povreda odnosi se na povrede koštanog sistema i mišića. Te povrede su praćene intenzivnim bolom i otokom i najčešće zahtevaju dugotrajno mirovanje i primenu adekvatne terapije. Kod preloma je situacija dosta komplikovanija i period oporavka je značajno duži.

Primena bioaktivnih kolagenih peptida u prevenciji i terapiji pojave naprsnuća i preloma kostiju, povreda zglobova, tetiva i ligamenata je poslednjih nekoliko godina intenzivno ispitivana i pokazala je izuzetno dobre rezultate – kako u pogledu efikasnosti, tako i u segmentu bezbednosti. Bioaktivni kolageni peptidi stimulišu stvaranje novih lanaca kolagena i elastina, čime se najpre ubrzava zarastanje tkiva, što dovodi do smanjenog osećaja bola prilikom pravljenja pokreta, a zatim se obezbeđuju i čvrstina, pokretljivost i elastičnost ovih tkiva. Na ovaj način se ubrzava proces oporavka i smanjuje rizik od nastanka novih povreda.

U apotekama se može naći proizvod Tendocolinn® koji sadrži bioaktivne kolagene peptide u patentiranoj formulaciji Tendoforte®, vitamin C i vitamin B6, a namenjen je osobama koje imaju povremeni ili hronični problem sa tetivama i ligamentima. Ukoliko dođe do povrede zgloba ili su zglobovi konstantno pod opterećenjem usled intenzivnih fizičkih aktivnosti - preporučuje se proizvod Fortinn® koji sadrži fomulaciju peptida (Fortigel®) koja ciljano deluje na zglobnu hrskavicu, poboljšavajući pokretljivost zgloba. U jednoj dozi ovih proizvoda se nalazi čak 5g bioaktivnih kolagenih peptida. Vitamin C je dobijen iz prirodnog izvora i doprinosi efikasnijoj sintezi kolagena potrebnog za obavljanje funkcije hrskavice, tetiva, ligamenata i kostiju.

Treći proizvod iz ove palete Forticolinn® preporučuje se kod pojave naprslina ili preloma kostiju jer efikasno ubrzava stvaranje nove koštane mase i zarastanje kostiju, čime se značajno skraćuje period oporavka nakon preloma. Ovaj proizvod, pored peptida (Fortibone®), sadrži i kalcijum – strukturni molekul neophodan za pravilnu izgradnju neorganskog dela kostiju. Može se koristiti i kod dijagnostifikovane osteopenije ili osteoporoze, kako bi se stimulisao proces izgradnje kostiju i povećala gustina koštane mase.

Ukoliko se peptidi primenjuju nakon povrede, potrebno je u kontinuitetu uzimati proizvod 3 do 6 meseci kako bi se skratilo vreme oporavka i ubrzao proces vraćanja svakodnevnim aktivnostima. Postoje stanja koja zahtevaju dužu upotrebu proizvoda Fortinn® i Forticolinn®, kao što su artroze, osteopenija i osteoporoza, pa je važno znati da je i dugotrajna kontinuirana primena potpuno bezbedna.

Komentari (0)

Loading