Lifestyle

Kvalitetna voda je presudna za organizam

Kvalitetna voda je presudna za organizam

- Posebno je važno da voda ima optimalan sastav minerala i u tom smislu arteške vode su pravi primer kvalitetne, prirodno filtrirane vode - kaže nefrolog dr Gordana Peković, naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja

Stručnjaci su jednoglasni u tome da voda ima ključnu ulogu za funkcionisanje ljudskog organizma. Ipak, činjenica je da se ne vodi dovoljno računa o tome da nisu sve vode iste i da pravilan izbor vode za piće ima značajnu ulogu u metaboličkim procesima i održavanju ravnoteže u našem organizmu.

Ova poruka upućena je danas sa konferencije koja je održana na Medicinskom fakultetu u Beogradu pod nazivom "Zašto je važno kakvu vodu pijemo", a koju je organizovao Institut za medicinska istraživanja uz podršku kompanije VODAVODA.

- Optimalna voda za piće ima manje natrijuma, jer on može da utiče na rast krvnog pritiska. Ona ima bikarbonate, koji poboljšavaju varenje i silicijum dioksid koji ulazi u sastav kostiju. Posebno je važno da voda ima optimalan sastav minerala, jer samo takva voda pomaže proces jonizacije i u tom smislu arteške vode su pravi primer kvalitetne, prirodno filtrirane vode - kaže nefrolog dr Gordana Peković, naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja.

VODAVODA iz Banje Vrujci je prva voda iz Srbije koja je odlučila da sprovede svojevrsnu samoproveru, istraživanjem koje je sproveo Medicinski fakultet u Beogradu. Posle ispitivanja koja su trajala godinu dana, mišljenjem Medicinskog fakulteta zaključeno je da ne postoje ograničavajući faktori za korišćenje ove vode. Ona se preporučuje svim starosnim dobima, nesmetano se može koristiti za pripremu hrane najmlađoj populaciji, a VODAVODA spada u kategoriju posebnih voda čiji svakodnevni unos značajno doprinosi održavanju normalne alkalnosti organizma.

- Voda je jedna od najvažnijih materija za funkcionisanje čoveka i prilikom izbora iste moramo biti odgovorniji prema sebi. VODAVODA želi da bude voda za primer, jer sadrži povoljan broj minerala koji čuvaju ćelije, usled čega se organizam lakše bori sa bolestima, sporije stari, ali i poboljšava imunitet. Imamo pravo i obavezu da znamo kakvu vodu pijemo. Srbija ima visoko stručne institucije koje mogu da sprovedu pravu kontrolu i mi smo spremni da im u tome damo punu podršku - rekao je Vojin Đorđević, kreator brenda VODAVODA.