Lifestyle

Srpski lekari oduševili svetsku zdravstvenu elitu

Autor: | 20/11/2017

Srpski lekari oduševili svetsku zdravstvenu elitu

Najbolji stručnjaci u Beogradu na Međunarodnom kongeresu o menopauzi

Čak dve godine priprema bilo je potrebno profesorki doktorki Svetlani Vujović da se izbori da se Treći međunarodni društveno edukativni kongres o menopauzi održi u Srbiji. Kao član International menopause society, doktorka Vujović osim edukativnih tema iz oblasti menopauze o kojoj su govorili brojni svetski stručnjaci, ponudila je i više nego dovoljne
razloge mladim prisutnim kolegama zašto da odustanu od odlaska iz zemlje i ukaže na put koji bi trebalo da trasiraju u svojoj zemlji.

- Moj cilj je bio da svetsku elitu u oblasti koja se bavi unapređenjem kvaliteta života od 40. godine pa nadalje dovedem u Beograd i omogućim mladim doktorima sa ovih prostora da uče najnovije podatke koje Srbija ne sledi, nego ih kreira. Skupu je prisustvovalo 500 lekara iz 36 zemalja i Srbije. Poseban značaj je predstavljala organizacija skupa koju su ostvarili mladi perspektivni doktori, studenti i volonteri koji su se priključili ideji doprinosa ugledu svoje zemlje – kaže doktorka Vujović i nastavlja:

- Naučni deo se sastojao od prikazivanja interesantnih prikaza bolesti i načina lečenja u roku od 10 do 15 minuta, da bi se što više znanja dobili u što kraćem periodu. Veliku čast su nam svojim prisustvom ukazali predsednik International society of gynecological endocrinology, profesor Andrea Ricardo Genazzani iz Pise, i Mary Ann Lumsden , predsednica International menopause society, kao i svi članovi svetskog borda. Predavanja su imala i 22 najeminentnija profesora iz Srbije iz oblasti endokrinologije, ginekologije, urologije, reumatologije... Poseban značaj skupa obezbedila sam dajući priliku mladim doktorima iz Srbije, Klinike za endokrinologiju, KC Srbije, i ginekologije, koji su na engleskom jeziku prikazali svoje radove i pokazali da danas ne postoje granice u nauci i medicini i da Srbija ima sjajne mlade doktore na svetskom nivou. Svetski bord IMS je doneo najnovije stavove, „Beogradsku deklaraciju“ koja će sledećih godinu dana predstavljati Vodič u ovoj oblasti koga treba da se drže svi lekari na svetu. Istovremeno, naše ideje su prihvaćene i dogovorena su 4 internacionalna projekta sa Engleskom, Italijom, Kinom, Kanadom – ističe doktorka Vujović i posebno naglašava da su čuvenim uglednim profesorima iz sveta, koji su razumeli teške trenutke Srbije, ali i zaslužnim kolegama iz regiona, dodeljene simbolične nagrade koje je beogradski lekarski tim osmislio.