Lifestyle

Srbija se priključila globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

KOLIKO SE ŽENE U SRBIJI OSEĆAJU BEZBEDNO U PARKU ILI NA ULICI

Srbija se priključila globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Beograd, 28. novembar 2022. Svečanim otvaranjem imerzivne izložbe Bezbedna svuda, koja prostornom intervencijom demonstrira bezbednost za žene i devojke, počela je nacionalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Transformacija centralne staze na Kalemegdanu za potrebe izložbe urađena je kao odgovor na strahove žena koje su učestvovale u prvom istraživanju o bezbednosti u javnom prostoru u našoj
zemlji.

„Srbija se priključuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama temom Bezbednost žena u javnom prostoru. Svaka treća žena doživi nasilničko ponšanje u parku ili na ulici, a svaka deseta žena doživela je silovanje ili pokušaj silovanja u javnom prostoru u Srbiji. Svaka četvrta žena u Zemunu nosi biber sprej, a svaka šesta žena u Pančevu ne izlazi noću sama, dok se svaka druga žena plaši silovanja u javnom prostoru i zbog toga ograničava sopstveno kretanje, pokazala su istraživanja”, izjavila je Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, UN Women u Srbiji.

Promo

 

"Žena je vekovima doživljavana kao slabiji pol i kao takva je uvek bila podložna nasilju. Zato je krajnje vreme

da kažemo ne. Stop nasilju nad ženama i stop svakoj vrsti nasilja",istakla je prof. dr Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju i zamenica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije. Ona je poručila ženama koje su bile izložene nasilju da ne smeju da ćute, ali i da niko od nas ne sme da ćuti.

"Prema prvom nacionalnom istraživanju o bezbednosti žena na javnim prostorima u Srbiji dobili smo zastrašujuću statistiku da u 70 odsto slučajeva ženama koje su napadnute na javnom prostoru niko nije pomogao. Devet odsto žena iz tog uzorka je doživelo silovanje ili pokušaj silovanja, a samo jedna od njih 10 je to prijavila policiji", izjavio je Dominik Otvej, otpravnik poslova Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji.

Promo

 

Izložba će trajati tokom kampanje od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Dana ljudskih prava. U okviru izložbe postavljeni su senzorno osvetljavanje, improvizacije sos tastera, video nadzora, javnog telefona, instalacija specijalnih mikrofona, zakrivljena ogledala na mestima gde je staza nepregledna i klupe sa otvorenim naslonima, sugerišući kako javni prostori mogu da budu sigurniji za žene. Izložbu organizuju Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, UN Women, u Srbiji, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava, Britanska ambasada u Beogradu i JP Beogradska tvrđava.

Komentari (0)

Loading