Promo

Kako se postaje uspešan prodavac nekretnina? Nenad Lazić: Agent 001

“Solis”, najbolja novosadska agencija za nekretnine, proglasila je svog najuspešnijeg agenta

Kako se postaje uspešan prodavac nekretnina? Nenad Lazić: Agent 001

Promo

“Solis”, najbolja novosadska agencija za nekretnine, proglasila vas je za svog najuspešnijeg agenta u 2022. godini. Šta vam znači titula nezvaničnog novosadskog šampiona u prodaji nekretnina? Potvrdu da sam u proteklih godinu dana išao pravim putem.

- Potvrdu moje posvećenosti, mog rezultata i moje najveće profesionalno ostvarenje do sada. Kada vas najbolja novosadska agencija za nekretnine proglasi svojim šampionom za proteklu godinu, kada vas takav jedan kolektiv prepozna kao jednog od svojih vrhunskih agenata, to znači da vi stvarno jeste jedan veliki šampion. Skromno rečeno.

“Solis nekretnine” postoji 30 godina i za to vreme prodali su više od 10.000 nekretnina. Mnogo je tu odličnih i iskusnih agenata. Imali ste ozbiljnu konkurenciju. Kako ste uspeli?

- Nakon što sam doneo čvrstu odluku da budem najbolji, napravio sam plan. A to znači: ustajanje pre zore, vraćanje kući kasno posle radnog vremena, pohađanje različitih edukacija iz psihologije i prodaje i kompletan psihofizički trening bez izuzetka. I, naravno, učenje od najboljih. Kolege s kojima sarađujem su moji najveći učitelji i moji veliki prijatelji. Došao sam u “Solis” neposredno pred vanredno stanje, u novi kolektiv i s vrlo malo iskustva, u vreme kada je svet gotovo stao. Trebalo je imati hrabrosti za ovakav poduhvat i ja sam tu hrabrost u sebi pronašao, ali bih opet istakao izuzetnu podršku koju sam od početka imao od svojih kolega. I, naravno, istakao bih podršku koju sam oduvek imao od svoje porodice, koja je svesrdno verovala u mene. Danas kad se vratim kući, dočekuju me kao pobednika. To je moja najveća nagrada.    

Promo

 

Rođeni ste u malom vojvođanskom mestu Deronje, a sada uspešno prodajete nekretnine u gradu s pola miliona stanovnika. Brzo ste se snašli?

- Ponosim se svojim poreklom, ali sam u sebi oduvek nosio duh velikog grada i uvek sam se ponašao u skladu s tim. Nije mi uvek lako da se nosim sa sopstvenim željama, ali ostajem sebi dosledan. U početku stvarno jeste bilo teško. Novi Sad je veliki grad i moje poznavanje ovog grada ipak je bilo nedovoljno za potrebe profesije kojom sam odlučio da se bavim. Ipak, momentalno sam se zaljubio u svoj posao i ništa nisam video kao prepreku, nego upravo suprotno – kao priliku. Vodim se parolom “Idi ka zvezdama, pa i ako ih ne dotakneš – bićeš im blizu”.

 

Dva osnovna principa “Solis nekretnina” su odanost i ljudska posvećenost klijentima. Koji su vaši?

- Uspeo sam da uskladim sopstvene principe sa “Solisovim”. Odanost firmi u kojoj radim vidim kao odanost prema samome sebi, svemu onome što ja jesam i svemu onome za šta se lično i profesionalno zalažem. Doslednost se ne kupuje, s tim se rađa, ali je moramo i svakodnevno „zalivati“ kako se ne bi ugasila. Svoju doslednost izuzetno negujem i verujem da ona i uslovljava moj nastup. Kada klijenti prepoznaju doslednost samom sebi, verovaće i u doslednost prema njima. Tako stvaram i krug poverenja, što smatram da je najbitnije u ovom poslu.

Šta je presudno za dobrog agenta za prodaju nekretnina?

- Ostvarena ličnost. Morate da budete uvek spremni i budni, a to možete da budete jedino ukoliko konstantno razvijate svoje biće, na svim poljima. 

Promo

 

Već ste postali čuveni po tome što pažljivo negujete i gradite sopstveni imidž. Uradili ste photo book, snimili TV spot, pišete blog. Zašto?

 

- Zato što ne postoji druga prilika da ostvarimo prvi utisak. I zato što zaista volim posao koji radim i sve što taj posao sa sobom nosi. 

 

Čime se, zapravo, stiče poverenje kupaca?

- Autoritetom. Proces kupoprodaje je vrlo zahtevan, uzimajući u obzir da klijenti nastoje da reše svoje stambeno životno pitanje. U tom slučaju, da bi vam neko poklonio poverenje, uvek morate da budete na visini zadatka, da budete potkovani znanjem, da budete samouvereni, uvek dostupni i nasmejani. Da budete najbolja verzija sebe. Kupcima je potrebno da osete sigurnost u vama kao nekom kome poveravaju svoju životnu ušteđevinu, i zato morate da budete samouvereni, da budete „kompletna ličnost“. To se stiče radom na sebi.

Šta je prodavcima najvažnije kod agenta za nekretnine?

- Doslednost agenta u poslu za koji je angažovan, jer poverenje se gradi iskrenošću, a naš krajnji cilj je obostrano zadovoljstvo svih učesnika u poslu. Takođe je potrebno da ostvarite kvalitetan prvi utisak i utisak nekog ko pruža sigurnost i autoritet, što je slučaj i s kupcima.

Promo

 

“Solis” neprestano obrazuje i usavršava svoje agente. Kako vi radite na sebi?

- Trudim se da usvajam i usavršavam zdrave navike. Dakle, ustajem rano, ne preskačem trening, vodim dnevnik rada, zapisujem svoje ciljeve, čitam stručnu literaturu, oblačim se u skladu s profesijom kojom se bavim, pametno planiram svoje vreme i konstantno učim. Pored toga, trudim se da učim i iz iskustva svojih kolega. Dve osobe koje posmatraju jednu istu situaciju, grade jedinstvena mišljenja o njoj koja se, koliko god mogla biti slična, ipak u nečemu razlikuju. Zato uvek uvažavam mišljenje drugih i nastojim da sve sagledam iz više uglova. Verujem da su otvoren um i stvaranje šire slike pametniji način za sagledavanje stvari nego zatvoriti se isključivo u sopstvenu percepciju.

Poznata je ona izreka da je lako popeti se na vrh, ali je teško na vrhu ostati. Šta ćete vi uraditi da ostanete na vrhu?

- Jednostavno je: biću bolji nego što sam bio juče.

Komentari (0)

Loading