Lifestyle

Jasna Đuričić i Milica Stefanović po prvi put na sceni Hartefakt Kuće

„Dve žene. Ne mogu više zajedno, a ne mogu ni jedna bez druge. Jedini način da promene svoju situaciju je da jedna drugu povrede. Što se jače povređuju, to se više osećaju živim.“ , rediteljka Ana Tomović o pozorišnoj predstavi „Prst“

Jasna Đuričić i Milica Stefanović po prvi put na sceni Hartefakt Kuće

Promo

Najdugovečnija Hartefaktova predstava "Prst”, po tekstu Doruntine Baše, a u režiji Ane Tomović, sa Jasnom Đuričić i Milicom Stefanović u glavnim ulogama, 26. i 27. aprila u 20h biće izvedena na sceni Hartefakt Kuće. Predstava koja je ostavila snažan utisak na generacije ljubitelja pozorišta, svoju premijeru imala je 2012. godine u Bitef teatru. Jedanaest godina kasnije, predstava postaje deo redovnog repertoara Hartefakt Kuće pa će publika imati priliku da u tom intimnom i posebnom scenskom ambijentu u centru Beograda uživa u glumačkim bravurama Jasne Đuričić i Milice Stefanović.

Promo

 

Predstava je nastala po pobedničkoj drami Doruntine Baše na Hartefaktovom Konkursu za najbolji savremeni angažovani dramski tekst 2011. godine, a po rečima dramaturga Filipa Vujoševića: „bavi se bolnim odnosom između majke i supruge čoveka nestalog u ratnim sukobima 1999. godine. Deset godina kasnije, nadajući se da se njihov muž, odnosno sin, nekim čudom može vratiti, dve žene žive zarobljene u međusobnim optužbama, rivalstvu i borbi za moć, deleći pritom neizmernu bol za izgubljenom osobom i pokušavajući da se suoče sa istinom.“

Promo

 

Iako je ideja za dramu potekla od običaja da se u mnogim tradicionalnim kosovskim kućama još uvek dešava da žene nestalih u ratu i dalje žive sa muževljevom porodicom, Doruntina Baša osim o položaju žene u patrijarhalnom društvu piše i univerzalnu priču o tragičnosti i surovosti suočavanja s gubitkom usled ratnih dejstava. Tekst je u poslednjih deset godina postavljan u pozorištima u SAD, Italiji, Austriji, regionu, a nedavno je imao i svoju istambulsku premijeru.

O povratku predstave „Prst“ na scenu Doruntina kaže: „Duboko sam dirnuta što "Prst" i dalje živi na pozornicama širom Evrope i SAD-a, i što je Heartefakt Kuća odlučila da ga vrati na svoju scenu. Ako ništa drugo, to je skromna počast prošlosti koju nikada ne smemo zaboraviti i ponoviti.“.

Karte su u prodaji na https://tickets.rs/venue/heartefact_96.

Komentari (0)

Loading