Lifestyle

Sedmi mts app konkurs: Proglašeni pobednici nacionalnog takmičenja

Autor: | 25/01/2018

Sedmi mts app konkurs: Proglašeni pobednici nacionalnog takmičenja

Finale ovogodišnjeg mts app konkursa na kom je proglašeno pet timova i pet najboljih aplikacija za mobilne uređaje održano je u beogradskom Startit centru. Prema oceni žirija, pobedu su odnele aplikacije: "Solve&Share“ i "Eduno“ timova iz gimnazije "Bora Stanković“ iz Niša, aplikacija "ConTags“ tima iz gimnazije "Bolyai“ iz Sente, zatim aplikacija "Stories“ Luke Jovičića iz Matematičke gimnazije u Beogradu i aplikacija "Gde je problem?“ tima iz Šabačke gimnazije. Učenici, autori aplikacija nagrađeni su vrednim mobilnim telefonima, a istovremeno su se plasirali uregionalno finale konkursa pod nazivom "Regionalni app izazov“, gde će biti u prilici da se susretnu i takmiče sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Marija Bošković, direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija,  izrazila je zadovoljstvo zbog uspeha koji učenici postižu na konkursu.

- Telekom Srbija je u skladu sa principima društveno odgovornog poslovanja 2011. godine ustanovio mts app konkurs sa željom da mladim, talentovanim ljudima pruži šansu za individualni i profesionalni razvoj i učenje i što je veoma važno, da poruči da se znanje uvek nagrađuje. Izuzetno smo ponosni na sve ove mlade ljude koji su pokazali neverovatan timski duh, veliku kreativnost i inovativnost. Misija Telekoma Srbija svakako jeste da ulaže u nove generacije, da mladima pruža podršku u sticanju znanja, kako bi sebi obezbedili bolju budućnost, a ovim projektom to smo još jednom i potvrdili - izjavila je Marija Bošković.

U sedmom mts app konkursu učestvovalo je 14 gimnazija u Srbiji koje rade prema programu namenjenom talentima na polju matematike, informatike i računarstva, a u konkurenciji za nagrade bilo je 22 aplikacije. "Regionalni app izazov“biće održan krajem februara u Beogradu, kada će se pobednici mts app konkursa naći u konkurenciji sa timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore i dobiti mogućnost da se izbore za prvu nagradu - odlazak u Berlin na jednu od vodećih IoT konferencija, ili da osvoje specijalnu nagradu za inovativnost.

Opisi pobedničkih aplikacija:

  • Solve&Share – tim "LeVeL“, gimnazija "Bora Stanković“, Niš

"Solve&Share“ je društvena mreža koja omogućava učenicima da međusobno dele zadatke iz oblasti matematike, fizike i hemije i predlažu njihova rešenja. "Solve&Share“ daje mogućnost da se na lak način, uz opis, sliku ili crtež predstavi problem, odnosno rešenje.

  • Eduno – tim "Prvaci“, gimnazija "Bora Stanković“, Niš

"Eduno“ aplikacija osmišljena je sa ciljem da se učenicima unapredi organizacija vremena i efikasnije planiranje zadataka. Pored toga što im pomaže da ne zaborave važan test ili domaći, nudi im i mogućnost kreiranja odeljenja kojim se mogu služiti i drugi đaci.

  • ConTags – tim "TagYa“, gimnazija "Bolayi“, Senta

"ConTags“ aplikacija namenjena je svima koji imaju puno sačuvanih kontakata u mobilnom telefonu i kojima se dešava da zbog toga ne mogu da pronađu željeni broj. ConTags omogućava uređivanje telefonskog imenika memorisanjem dodatnih informacija o kontaktu  preko kojih se može lakše pretraživati imenik.

  • Stories – učenik Luka Jovičić, Matematička gimnazija, Beograd

"Stories“ aplikacija pruža mogućnost čitanja i kreiranja sopstvenih interaktivnih priča. Uz ovu aplikaciju korisnik može da preuzme bilo koju priču, preuredi njen tok prema sopstvenim željama i nakon toga je objavi, a može i da napiše svoju, potpuno novu priču.

  • Gde je problem? – tim “Šabaton”, Šabačka gimnazija

Aplikacija #Gde je problem?“ za ideju ima da na što jednostavniji način omogući korisnicima prijavljivanje problema u raznim sferama života, a pre svega komunalnih  problema u gradovima. Aplikacija obezbeđuje centralizovano prijavljivanje za celu Srbiju, a nadležni imaju pregledan uvid u sve informacije koje su korisnici poslali.