Lifestyle

Značaj hidratacije i unosa magnezijuma u trudnoći i tokom perioda dojenja

Autor: | 05/03/2018

Značaj hidratacije i unosa magnezijuma u trudnoći i tokom perioda dojenja

Kako se često u životu dešava, najsrećniji i najteži trenuci međusobno su isprepleteni. Trudnoća i dojenje puni su izazova, a znanje o ishrani i usvajanje dobrih navika, mogu pomoći majkama da što bolje savladaju sve neizbežne napore.

Trudnoća, koja je uvek posebno emotivno iskustvo u životu žene, nosi brojne promene u organizmu. Osećamo ih od početka i u ishrani kroz povećanu potrebu za hranljivim sastojcima. Pored folne kiseline, gvožđa i joda, koji su važni za zdrav i uspešan ishod trudnoće, ističe se i magnezijum, životno važan mineral za kojim su potrebe u trudnoći takođe povećane.

U trudnoći i tokom perioda dojenja dolazi i do dodatne potrebe za unosom vode, na šta svakako treba obratiti pažnju, jer nedovoljna hidratacija dovodi do smanjenih psihofizičkih sposobnosti, što uvek želimo da izbegnemo, a naročito u trudnoći i tokom perioda dojenja.

Ukoliko imamo mogućnost da unosimo vodu koja prirodno sadrži magnezijum, benefiti su višestruki.

Važnost magnezijuma

Preporučeni dnevni unos magnezijuma za žene iznosi oko 320 mg, dok se u trudnoći potrebe povećavaju na oko 360 mg.

Nažalost, redovnom analizom krvne slike teško je otkriti njegov manjak, ali određena stanja i tegobe mogu ukazivati na njegov nedostatak.

Umor je na vrhu popisa stvari koje bismo, naročito u trudnoći i nakon porođaja, želele da svedemo na minimum. Magnezijum je neophodan u stvaranju energije, pa su umor i iscrpljenost česti simptomi njegovog nedostatka. On doprinosi i normalnom radu mišića, što je od velike važnosti u trudnoći.

Verovatno ste već čuli preporuke lekara trudnicama koje osete grčeve u nogama, da povećaju unos magnezijuma. Iako je teško reći koji je tačan uzrok nastanka grčeva u nogama kod trudnica, istraživanja pokazuju da magnezijum može pomoći u njihovom otklanjanju. Naime, kod manjka magnezijuma remeti se ravnoteža drugih elektrolita i prenos nervnih impulsa i mišićne kontrakcije se ne odvijaju normalno.

Medicinska istraživanja su pokazala da je nizak nivo magnezijuma u trudnoći povezan sa preeklampsijom koju, između ostalog, karakteriše rast krvnog pritiska, najčešće nakon dvadesete nedelje trudnoće. Ovo je ozbiljno stanje koje zahteva trajni nadzor lekara.

Magnezijum će pomoći majkama u održavanju kvaliteta kostiju i zuba. Naime, nakon porođaja najbolja hrana za bebu je majčino mleko. Majčinim mlekom dete dobija sve hranljive sastojke, pa tako i magnezijum. Kako bi zadovoljilo povećane potrebe, kod smanjenog unosa magnezijuma putem hrane i vode, telo majke može crpeti magnezijum iz svojih rezervi koje se u najvećoj meri nalaze u kostima.

Upravo zbog toga, majke bi i nakon porođaja trebale da povedu računa o njegovom adekvatnom unosu.

Važnost hidratacije

Znamo da je voda izvor života - moramo je unositi u dovoljnoj količini, jer do njenog gubitka dolazi putem fizioloških procesa - mokrenjem, stolicom, znojenjem i disanjem.

Znaci nedovoljne hidratacije uključuju suva usta, osećaj žeđi, malo ili nimalo mokrenja, lošiju koncentraciju, glavobolju, vrtoglavicu i slabost, pa ih je korisno što pre prepoznati a najbolje sprečiti.

Zdrava, odrasla žena koja je umereno aktivna na umerenoj temperaturi vazduha, trebala bi dnevno da popije oko 1.6 l vode iz svih izvora.

Uz tu opštu preporuku, trudnicama je potrebno dodati oko 300 ml dnevno, za povećani volumen krvi majke, plodove vode i bebinu cirkulaciju. S tim u vezi, na unos vode u trudnoći treba posebno obratiti pažnju.

Za majke koje doje od kritične je važnosti da piju dovoljno vode, kako bi se osećale dobro i nadoknadile vodu potrebnu za stvaranje dovoljne količine mleka. Njima je, uz osnovnih 1.6 l, potrebno da unose dodatnih 700 ml vode iz svih izvora.

Voda prirodno bogata magnezijumom – prirodan saveznik

Prirodna mineralna voda koja sadrži magnezijum u hidrogen-karbonatnom obliku, uz neophodnu hidrataciju, donosi magnezijum u prirodno rastvorljivom, joniziranom obliku koje telo može da iskoristi za svoje vitalne funkcije, pa tako i u trudnoći i tokom dojenja.

Na taj način, svaka trudnica i mama mogu unosom prirodne mineralne vode, koja u jednoj litri sadrži dnevnu preporučenu količinu magnezijuma, da omoguće blagotvoran uticaj magnezijuma na svoj organizam.

Zar to nije dovoljan razlog da voda sa magnezijumom bude vaš prirodan saveznik u trudnoći i majčinstvu?