Lifestyle

Huawei i Leica - Novi oblik fotografije

Huawei i Leica - Novi oblik fotografije

Pre 100 godina kompanija Leica zauvek je promenila svet fotografije. Sada, uz pomoæ kompanije Huawei, zajedno ponavljaju taj poduhvat. Ali ovog puta, revolucija ne obuhvata samo fotografiju. Početkom 20. veka nemački inženjer precizne mehanike Oskar Barnak, radeći za kompaniju Leitz, stvorio je kameru sa filmom od 35 mm. Međutim, kompanija Leitz nije imala previše poverenja u njegov potencijal. Ali posle određenog vremena, rešili su da rizikuju uprkos nestabilnom periodu i tako je nastala Leica 1.

Nova vrsta fotografa
Sto godina kasnije pojavila se nova vrsta fotografa – korisnici mobilnih telefona. Iako smo oduvek voleli da slikamo i beležimo događaje iz života, fotografska umetnost demokratizovana je tek pre oko 10 godina, zahvaljujući pojavi pametnih telefona. Sada više ljudi nego ikada ranije ima kameru u svom džepu i slikaju više nego ikada. Ali, od početka ere pametih telefona, fotografska industrija smanjuje se sve većom brzinom.

Svaka ptica leti svome jatu

Danas, dok je većina kompanija zakasnila da se pridruži novom pokretu i morala da se nosi s posledicama svojih odluka, postoji jedan proizvođač koji se ne boji da još jednom rizikuje i pridruži se revoluciji mobilnih uređaja. Naravno, radi se o kompaniji Leica. Ali to ne bi bilo moguće bez saradnje s jednim od vodećih proizvođača u mobilnom svetu, kompanijom Huawei. Ova relativno mlada kompanija, od početka je postavila visoke standarde fotografisanja. Tokom potrage za mogućom saradnjom s nekom od vodećih kompanija za proizvodnju foto-aparata, naišli su na kompaniju Leica koja je tražila istu vrstu pomoæi među kompanijama u industriji mobilnih uređaja. Brzo je postalo očigledno da dele istu viziju i pristup razvoju proizvoda i korisničkog iskustva. Tako je 2016. godine objavljena jedinstvena saradnja koja će postaviti nove standarde za proizvodnju kamera mobilnih telefona širom sveta.

Nov oblik fotografisanja pametnim telefonom
Hrabri potezi donose neverovatne rezultate. Huawei P9 predstavljen je 2016. godine. Nastao u saradnji s kompanijom Leica, bio je prvi pametni telefon koji je posedovao dizajn dvostruke kamere i režim rada simulacije dubine polja pomoću virtuelnog otvora blende; obe ove odlike ubrzo su primenili i ostali vodeæi proivođači. Godinu dana kasnije, Huawei je predstavio njegovog naslednika, model P10 koji je dodatno pomerio granice i bio smatran najboljim telefonom za fotografisanje u tom trenutku.

Ove godine, Huawei još jednom postavlja nove standarde pomoću revolucionarnog modela Huawei P20. To je prvi telefon koji se može pohvaliti dizajnom trostrukog sočiva, što predstavlja ogroman novitet, ali pravi iskorak jeste način na koji se te tri kamere koriste. Ovaj uređaj je prvi telefon sa višestrukim sočivom koji sjedinjuje informacije s više različitih kamera i omogućava vam da radite stvari koje do sada nisu bile moguće, poput fotografisanja izuzetno detaljnih slika prilikom slabijeg osvetljenja, postizanja šireg spektra dinamike boja i suptilnih tonova kada slikate direktno okrenuti ka suncu ili zumiranja bez gubitka na kvalitetu slike. Osim toga, poseduje tehnologiju veštačke inteligencije koja automatski prepoznaje scenu, bira najbolji režim fotografisanja i podešavanja zarad najboljih rezultata.

Fotografije su zaista izvanredne i nije preterivanje reći da ovim revolucionarnim pristupom kompanije Huawei i Leica stvaraju novu eru u fotografisanju pametnim telefonima, nudeći nove moćne alate i menjajući način na koji delimo svoje priče preko interneta.

www.consumer.huawei.com