Lifestyle

Zašto je sa tvrđave najbolji pogled na kulturu: Četvrti pozorišni festival "Teatar u tvrđavi" u Smederevu od 8. do 12. jula

Zašto je sa tvrđave najbolji pogled na kulturu: Četvrti pozorišni festival "Teatar u tvrđavi" u Smederevu od 8. do 12. jula

Da se nađete u autentičnom ambijentu tvrđave, ne morate da putujete u udaljene evropske gradove, jer se na samo sat vremena od Beograda nalazi čudesno srednjevekovno zdanje. Zamislite da uživate u najbogatijem pozorišnom repertoaru, na samoj obali Dunava? Tamo gde je Mali grad smederevske tvrđave zaigraće se dela Šekspira, poznati mjuzikli, kao i predstave po delima domaćih pisaca. Pod vedrim nebom prestonice srpske despotovine, od 8. do 12. jula u Smederevu, oživljavaju likovi najpoznatijih domaćih i stranih pisaca, na četvrtom pozorišnom festivalu "Teatar u tvrđavi".

Gradski kulturni spektakl otvara čuveni mjuzikl "Violinista na krovu", u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog pozorišta. Atila Bereš, režiser mjuzikla, na uzbudljiv i zabavan način predstavlja sudbinu siromašnih Jevreja u carskoj Rusiji. Na 61. Sterijinom pozorju predstava je dobitnik Sterijine nagrade za glumačko i kostimografsko ostvarenje i koreografiju, kao i nagrade publike za najbolju predstavu, što je dovoljna preporuka da ćete uživati i pevušiti uz dopadljivi narodni melos, koji ni posle pedeset godina ne gubi na popularnosti.

Volite spoj kulture i tradicije, naš jug, Vranje i Boru Stankovića? Ne smete propustitii izvođenje predstave "o nekadašnjim ljudima u današnjem svetu", "Ruža uvela", koju je oslanjajući se na istoimenu pripovetku i prozu našeg značajnog pisca, napisala Jelena Mijović. Prvi put u srpskoj pozorišnoj produkciji izvodi se delo Vilijama Šekspira "Perikle", Itaka art centra i Šabačkog pozorišta. Ljubavno-avanturističko ostvarenje režirao je, jedan od vodećih pozorišnih reditelja i dobitnik svih relevantnih priznanja za režiju u našoj zemlji, Nikita Milivojević.

Da se vekovima neki elementi u društvu nisu promenili, uveriće se i publika na zatvaranju festivala, kada igra Kruševačko pozorište sa predstavom "Buzdovan", poznatom i pod nazivom "Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića" . Ni najmlađe organizatori nisu zaboravili, zato provedite jedan dan sa detetom na Dunavu, uz besplatan ulaz na porodični mjuzikl "Vilinska zavrzlama".

Ovogodišnji programski repertoar pod otvorenim nebom revijalnog je karaktera. Ulaznice za četvrti pozorišni festival u Smederevu prodaju se po ceni od 200 dinara za pojedinačne predstave, osim za predstavu "Vilinska zavrzlama" gde je ulaz slobodan. Karte se prodaju na bilet servisu Centra za kulturu Smederevo i na ulazu u Mali grad, dva sata pred početak predstave.

Pokrovitelj festivala je grad Smederevo, a realizuje ga Centar za kulturu Smederevo.

Foto: Promo

Komentari (0)

Loading