Promo

Trofej za najbolje vino iz Makedonije za Vranec Special Selection Tikveš

Trofej za najbolje vino iz Makedonije za Vranec Special Selection Tikveš

story

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Londonu, predstavnici prestižnog međunarodnog vinskog takmičenja - International Wine Challenge (IWC), dodelili su godišnju nagradu "Trofej za kvalitet“ vinu "Vranec Special Selection“ iz berbe 2015-te vinariji "Tikveš“.

Proglašenje i atmosfera na dodeli

Ovo je prva vinarija u regionu koja je dobila ovako prestižno priznanje na ovom takmičenju i još jedna potvrda da se "Tikveš" nalazi u klubu elitnih svetskih proizvođača. Ovo priznanje dobija manje od 1% svih prijavljenih vina na takmičenju, a ove godine ga je jedan od najpoznatijih vinskih kritičara Tim Atkin lično uručio predsedniku Upravnog odbora vinarije "Tikveš“ Svetozaru Janevskom.

Svetozar Janevski i Tim Atkin

Gospodin Janevski i članovi uprave "Tikveš“ imali su susret sa jednim od najpoznatijih britanskih vinskih autora Robertom Oven, poznatijem u vinskom svetu kao Oz Clark. Ova dva kritičara imali su priliku da se uvere u vrhunski kvalitet "Tikveš" vina.

Vinarija "Tikveš“ pokazala je da dobijanjem ovako visokog priznanja za "Vranec Special Selection“ ulazi u vinsku istoriju, zahvaljujući autentičnim vinima. Ovo je je još jedan pokazatelj da je ovaj trofej priznanje svim ljudima koji rade u "Tikvešu", njihove velike ljubavi, znanja, veštine i posvećenosti težnji da stvore jedinstveno i autentično vino. Kroz ovo vino ispričana je priča celokupnog regiona Balkana, njene prirode, sunca, jedinstvenog terroira i tradicije u proizvodnji izuzetno moćnog vina.

Svetozar Janevski, Oz Clark i Tim Atkin

Zvaničnoj dodeli medalje i priznanja IWC u Londonu prisustvovali su svi koji nešto znače u globalnoj industriji vina - od enologa, vlasnika vinarija, stručnjaka za vino i kritičara, kao i predstavnici najvećih maloprodajnih lanaca i kupci vina. To je bila odlična prilika da iz "prve ruke“ saznaju više o kvalitetu i visokom ugledu vina proizvedenih u vinariji "Tikveš“. Pored Trofeja za kvalitet i zlatne medalje za vino "Vranec Special Selection“, vinarija "Tikveš“na IWC 2017. godine je osvojila još dve srebrne medalje za "Barovo“ (crveno) 2015 i "Grenache Blanc Special Selection" 2016, a pet vina dobilo je bronzane medalje.

Ovo prestižno takmičenje, koje je uz Decanter jedno od najprestižnijih, održava se 34 godine, okuplja vinarije širom sveta i nagrađuje najbolje, pravi je pokazatelj istinske posvećenosti vinu. Ove nagrade imaju veliki značaj za promociju i prodaju "Tikveš“ vina na svetskom tržištu, ali i za region u celini, jer predstavljaju jugoistočnu Evropu kao deo sveta u kojem se proizvodi autentično, visokokvalitetno vino.