Lifestyle

Informacije i podrška za što lakše dojenje

Informacije i podrška za što lakše dojenje

Dojenje predstavlja najuzvišeniji čin emotivnog povezivanja majke i deteta. Ono je sve što treba bebi za miran san, a samim tim i mami, jer, kada je beba srećna, mama je još više. Međutim, kao i za mnoge druge stvari, tako i za dojenje početak može biti teži nego što smo očekivali.

Doji dete noću – nemoj da dojiš dete noću. Neka jede iz obe dojke – prvo jedna dojka, pa druga. Nemoj dugo da dojiš – doji što duže možeš. Pazi na ishranu – jedi sve... kad su kontrasti ovako očigledni, jasno je zašto su nove mame uplašene i zbunjene. Ipak, postoje neki saveti koji mogu da pomognu mamama da se izbore sa nejasnoćama.

Najsigurnije je da se žene još u trudnoći informišu o dojenju. Međutim, to ne treba da rade samo na internetu, čitanjem tekstova koje nasumično pronađu. Za takve savete je potrebno stručno lice koje će objasniti trudnici sve što je zanima. Tako buduće mame za početak treba da se obrate svom izabranom ginekologu, koji ih može posavetovati gde da pronađu relevantne informacije.

Škole roditeljstva su takođe dobra mesta za informisanje o trudnoći, porođaju i dojenju. O dobrom uglu pod kojim beba treba da sisa, noćnom podoju, ishrani tokom dojenja i svemu što je bitno budućoj mami, reći će joj licencirani savetnik za dojenje. Kada je buduća mama dobro pripremljena, sam porođaj ali i početak dojenja mnogo su lakši.

Takođe, dobro je i čuti savet prijateljice koja je uspešno dojila svoju bebu. Mamama je podrška veoma važna, a najbolju podršku pruža porodica i prijatelji.

Kada beba stigne na svet, važno je da se što pre uspostavi kontakt koža na kožu a dojenje otpočne već u prvim minutima nakon porođaja. Sve ostale važne informacije mame mogu dobiti od laktacijskih sestara u samom porodilištu.

Ne smemo zaboraviti ni tate, koje su tu da pruže svu moguću pomoć kako bi mama uspešno i na miru dojile svoje bebe.

Zato što znamo koliko je bebama majčino mleko važno i koliko je značajno da mame imaju svu moguću pomoć, Rosa prikuplja sredstva za otvaranje prostorija za edukaciju i pomoć pri dojenju u porodilištima širom Srbije, donirajući jedan dinar od svake kupljene Rosa boce od 1,5 litar. Podržimo ono što je važno, a to su ljubav, sreća, radost i zdravlje beba i mama.