Story Café

Ploveći dvorci novog doba: Ovo su jahte svetski poznatih dizajnera (foto)

Autor: | 22/08/2017

Ploveći dvorci novog doba: Ovo su jahte svetski poznatih dizajnera (foto)

U svetu bogatih i slavnih jahte su već decenijama jedan od najvažnijih statusnih simbola, jer njihova raskoš najbolje govori o dubini džepa vlasnika, a neka od najluksuznijih plovila poseduju osnivači čuvenih modnih brendova

* Đorđo Armani, "Main"
Cena: 60 miliona dolara
Dužina: 65 metara

Luksuz, elegancija, klasika – tri su reči kojima se najbolje može opisati estetika čuvenog dizajnera Đorđa Armanija (83), ali i njegova jahta. Mondenski tamnozeleni brod oštrih linija omiljeno je mesto na kom kreator provodi slobodno vreme. Stručnjacima iz nadaleko poznate italijanske kompanije “Codecasa of Viareggio” iz Toskane trebalo je punih trideset meseci da naprave ovaj brod koji je koštao 60 miliona dolara bez opreme enterijera.

– Troškovi su bili vrlo visoki. Međutim, kada odlučite da imate jahtu, hiljade dolara nisu ništa. Oni odlaze kao kroz probušene džepove – rekao je Đorđo Armani za “Harper’s Bazaar” 2010. godine.

“Main” može da primi dvanaestoro gostiju plus četrnaest članova posade. Ima šest kabina, dva salona, lift, spiralne stepenice, kao i đakuzi, tereranu i bioskop. Na ovoj jahti održalo se mnogo ekskluzivnih partija za svetski džet-set, a bila je odlično mesto i za slikanje editorijala najvećih svetskih modnih magazina.

* Roberto Kavali, "Roberto Cavalli"
Cena: 40 miliona dolara
Dužina: 42 metra

Drugi italijanski dizajner Roberto Kavali (76) otišao je korak dalje od svog starijeg kolege te njegovo luksuzno plovilo nije samo inspirisano odećom koju kreira već i nosi naziv po njemu. U enterijeru jahte “Roberto Cavalli” dominiraju leopard i zmijski print dok je poseban akcenat stavljen na boju broda koja je promenljiva te ide od zlatne do purpurne. I sam Kavali priznao je jednom prilikom da ne zna boju svoje jahte.

– Često me pitaju koje je boje moja jahta, a ja uvek odgovorim da ne znam, jer zavisi od doba dana. Ujtru je tamnoplava, a nekada je čak i zlatna – objasnio je on i dodao da su iste boje i njegov automobil i helikopter.

Kompanija “Baglietto Yahts”, s tradicijom dugom skoro dva veka, pravila je ovo plovilo koje je poznato i po tome što su se na njemu održavale mnoge luksuzne žurke, a Kavali često iznajmljuje jahtu prijateljima kako bi na njoj organizovali svoje proslave.

* "Regina d`Italia", Domeniko Dolče i Stefano Gabana
Cena: nepoznata
Dužina: 51 metar

Superjahta, kako stručnjaci zovu brod “Regina d`Italia”, prvi put je porinuta 2006. godine, a dizajnerski dvojac Domeniko Dolče (58) i Stefano Gabana (54) angažovali su istu kompaniju kao i Đorđo Armani – “Codecasa of Viareggio”. Rodonačelnici brenda “Dolce&Gabbana” potrudili su se oko svakog cenntimetra jahte te su za uređenje eksterijera angažovali stručnjake iz kuće “Della Role Design” koja je specijalizovana za uređenje jahti dok enterijer, čija je tema zlato, potpisuje studio “Lazzarini Pickering Architetti” iz Rima. Za razliku od minimalističkog eksterijera, enterijer je luksuzan i ekstravagantan.

U skladu s temom, jahta ima zlatno-mramorni pod i slavine od ovog plemenitog metala ukrašene safirima i rubinima. Svaka od četiri gostinske kabine nosi naziv životinje: žirafa, slon, krokodil i nosorog, a putnicima su na raspolaganju i tobogan, džakuzi spa i teretana. Zanimljivo je da za razliku od drugih vlasnika, Dolče i Gabana nikada nisu otkrili koliko su platili jahtu.

* "T.M. Blue One", Valentino Garavani
Cena: nepoznata
Dužina: 46 metara

Među prvim dizajnerima koji je sebi priuštio ovu vrstu luksuza bio je Valentino Garavani (85). On je još 1988. godine od italijanske kompanije “Perini Navi Group” naručio da mu izrade brod u čijem su nazivu i prva slova imena njegovih roditelja – Tereze i Maura. Dizajn sofisticiranog eksterijera potpisuje Gerhard Gilgenast dok je sam kreator bio zadužen za uređenje enterijera, u kome dominira, kako sam voli da kaže, prefinjena jednostavnost.

– Mrzim ideju fensi brodova – rekao je on jednom prilikom i dodao da je za njega jahta oaza mira na kojoj se opušta, a ne mesto za organizaciju ludih žurki.


“T.M. Blue One” može da primi desetoro gostiju u pet dvokrevetnih kabina dok je na brodu uvek jedanaest članova posade. Oni koji su imali priliku da plove s Garavanijem, tvrde da ima odličnog kuvara te da su upravo tamo jeli najbolje paste i morske plodove koje, ma gde da se nalaze, uvek nabavljaju od lokalnih ribara. Iako nije pristalica luksuza na brodovima, zanimljivo je da je Garavani zidove svoje “morske kuće” ukrasio delima Pabla Pikasa i Endija Vorhola.

* "Vantage", Kelvin Klajn
Cena: nepoznata
Dužina: 45,7 metara

Amerikanac koji se proslavio dizajnom farmerki vlasnik je skupocenog broda koji je konstruisala kompanija “Palmer Johnson” dok je za opremanje bio zadužen studio iz Venecije “Nuvolari & Lenard”. Raskošna jahta ima šest kabina tapaciranih krem i braon kožom najboljeg kvaliteta, a svaka od njih ima i posebno kupatilo. Krovni deo omogućava prodor sunčeve svetlosti, a na jahti može da prenoći šest osoba.

Koliko je ovo plovilo raskošno, najbolje pokazuje podatak da je Kelvin Klajn (75) bio domaćin partija Kanskog festivala kada je upravo na svom brodu ugostio najveće zvezde filmske industrije.

* "Eos", Dajan fon Firstenberg
Cena: 150 miliona dolara
Dužina: 93 metra

Jahta dizajnerke Dajan fon Firstenberg (70) i njenog supruga, američkog biznismena i milijardera Barija Dilera (75), spada u najveće privatne brodove na svetu. Sagradila ju je nemačka kompanija “Lurssen” dok je za uređenje bio zadužen Bil Lengton iz studija “Francois Catroux”.

Raskošno plovilo ima šest kabina i isto toliko kupatila, može da primi najviše 16 gostiju dok ima 21 člana posade. O enterijeru “Eosa” malo se zna. Jedini podatak jeste da na jahti postoji skulptura Dajan fon Firstenberg koju je izradio umetnik Anh Duong, a jedan od bivših članova posade rekao je da je brod poput luksuzne vile.

Dizajnerka i milijarder najčešće plove Mediteranom ili Karibima dok je brod usidren na Menhetnu, što Dilera košta dve hiljade dolara dnevno.