Story Café

Ana Dabović: Ne idem na "beauty" tretmane lica i tela, verujem da su pravilna ishrana i dobro raspoloženje ključ svega

Ana Dabović: Ne idem na "beauty" tretmane lica i tela, verujem da su pravilna ishrana i dobro raspoloženje ključ svega

Jedna od naših najboljih i najlepših košarkašica Ana Dabović, rodom sa Cetinja, uvek je intrigirala javnost time što nije otkrivala previše detalja iz svog privatnog života. Dvadesetosmogodišnja sportistkinja, sestra košarkašice Milice, odličan je sagovornik u priči o negovanju lica, tela i kose pa nam je otkrila kakva se frizura dopada njenom dečku, zašto u Americi treba izbegavati frizerske salone, zbog čega je posle deset godina promenila parfem i koliko se, kad je reč o nezi, razlikuju ona i njena poznata sestra, koja je u drugom stanju.

Da li se vi i vaše koleginice šminkate pred utakmice?

– Neke devojke se šminkaju, neke ne, a ja i na terenu i van njega imam samo krejon i maskaru. Pojedine košarkašice stavljaju i puder, ali meni se to ne dopada jer ostavlja trag na belom dresu.

Ne koristite ništa sem krejona i maskare?

– Ponekad, ali ne na utakmici, stavim karmin, ali zato je `labelo` uvek na mojim usnama.

Koje kreme koristite?

– Možda ćete se iznenaditi, ali ne obraćam naročitu pažnju na kreme. Pre mnogo godina probala sam L'Orealovupa zato najčešće kupujem njihove.

Vaša sestra Milica starija je sedam godina od vas. Da li ste od nje učili kako da se šminkate i negujete?

– Milica se do dvadesete godine uopšte nije šminkala. Sada se otprilike isto šminkamo, samo se ona neguje i više i bolje od mene.

Da li vam je nekada rekla - probaj trajnu šminku, uradi bar neku tetovažu…

– Odavno smo shvatile da nas privlače različite stvari, tako da nismo mnogo uticale jedna na drugu. Nemam ništa protiv tetovaža i trajne šminke, ali ne na sebi. Volim da sve bude što čistije, nežno i prirodno.

Prošle sezone igrali ste i u Americi i u Rusiji, pa možete da napravite paralelu. Gde žene više brinu kako će izgledati, gde su sređenije?

– Oduševljena sam lepotom ruskih devojaka. Tako zamišljam prelepu, prirodnu, negovanu ženu. Retko ćete sresti krupniju Ruskinju, većinom su vitke i visoke. U Americi je teško govoriti o tipu žena, jer su iz raznih delova sveta. Mogu samo da ponovim ono što svi znaju, a to je da su Amerikanci, sigurno, mnogo gojazniji od Evropljana, a posebno Amerikanke u poređenju s Ruskinjama.

Da li ste u tim zemljama otkrili neke beauty preparate ili tretmane koji su vam se mnogo dopali?

– Skoro nikada ne idem na beauty tretmane lica i tela. Čvrsto verujem da su pravilna ishrana i dobro raspoloženje ključ svega. Volim jednom nedeljno da odem na masažu, a nastojim da uz nju uklopim i saunu. Kod frizera idem kad god je to moguće.

Da li, zbog treninga, morate svakog dana da perete kosu?

– Ne volim da je perem sama, pa se trudim da što češće idem u salon. Međutim, dok sam bila u Americi, otišla sam samo jednom, jer tamo pranje i feniranje košta između 50 i 100 dolara. U Turskoj sam išla kad god bih stigla, jer ista usluga košta samo tri evra, a pritom rade mnogo bolje. Ne perem kosu svakog dana jer je duga, pa mi je naporno. Zato, kad sam `u treningu` stalno je vezujem, a sređujem je uglavnom pred slobodan dan.

Da li ste nekad poželeli da skratite kosu?

– Već tri godine želim da se ošišam na kratki paž, ali momak voli moju dugu kosu, pa čekam da se dogovorimo.

Koristite li razne maske i sve veći broj tretmana koji se rade u salonima?

– Ne, u salonu se sve svede samo na šampon i balzam. Odlučila sam čak i da se ne farbam, tako da više od godinu dana moja kosa ima prirodnu boju. To se uklapa u moju želju da sve bude prirodno…

Nije teško pretpostaviti da na prirodnosti insistirate i kad je reč o ishrani. Uspevate li da baš sve bude prirodno?

– Trudim se, ali ne mogu da se pohvalim da je uvek tako bilo. U poslednjih nekoliko godina sve više uspevam u tome. Još nisam potpuno zadovoljna, ali blizu sam svog cilja, a to je da mi 95 odsto ishrane bude prirodno.

Imate crveni lak na noktima. Da li je to vaša omiljena boja?

– Moji nokti uvek su crveni. Kad ih `odmaram` od gel-laka, uopšte ih ne lakiram ili stavim običan crveni lak.

Stavljaju li košarkašice parfeme pred utakmice?

– Naravno, čak i previše. Možete misliti kako je u svlačionici kad se pomešaju razni mirisi.

Da li ste još uvek verni mirisu Angel?

– Posle skoro deset godina odlučila sam da probam drugi parfem. Razlog nije moja želja da ga promenim, već sam dobila ponudu da snimim reklamu za parfem Amanda, što sam pre tri meseca i uradila, u Francuskoj. Svidela mi se cela priča i sam miris, pa sam odlučla da probam.

Kako se najbolje relaksirate?

– Kažu da baš znam da uživam… Budući da je leto, prvo mi na pamet pada gledanje zalaska sunca, ali i sunčanje. Potom ide ono standardno – šetnja, filmovi, masaža. Volim i da vozim automobil i slušam muziku.

Kad već volite da se sunčate, da li su uz vas uvek preparati s visokim zaštitnim faktorom?

– Ne, ništa. Ponekad stavim neko ulje da bih brže dobila boju. Ja sam `dete s mora`, koje je odraslo na suncu. Znam da bi trebalo da koristim preparate za zaštitu, a možda ću uskoro i početi.